Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Broeden

Martin Vink, Vogelwerkgroep Gemert | woensdag 5 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1112x

Het Gemertse vrouwtje heeft vrijdag 24 maart omstreeks 01:38 uur haar derde en laatste ei gelegd. Naast op de eieren broeden moet het vrouwtje ook dagelijks in beweging blijven, omdat anders haar vliegspieren afnemen in omvang en kracht.

Als vrouw slechtvalk niet zou vliegen, zou het broedpaar zeer kwetsbaar worden voor indringers en roofvijanden! Het broeden wordt dan ook dagelijks urenlang overgenomen door het mannetje. De verdeling is ongeveer: 2/3 van de tijd broedt het vrouwtje en het mannetje broedt de rest van de tijd. Alhoewel het mannetje in De Mortel daar soms anders over denkt!

Het embryo gaat zich ontwikkelen als het ei regelmatig bebroed wordt. Tijdens het broeden kan het geen kwaad als de eieren voor langere tijd alleen gelaten worden. Soms is teveel warmte (hitte) zelfs nog slechter voor het embryo dan koude.

Slechtvalken beginnen meestal met broeden bij het voorlaatste ei; dit was nu het tweede ei, dat op 21 maart werd gelegd. Door met het voorlaatste ei pas echt met broeden te beginnen, wordt het uitkomen van de eieren bijna gesynchroniseerd. Er kunnen en zullen wel enkele dagen tussen zitten bij het uitkomen van het eerste en derde ei.

De drie roodbruine eieren, met een gemiddeld gewicht van 45 gram, liggen in de nestkom op het grind en worden door beide vogels regelmatig gekeerd. Het grind bootst de natuurlijke omstandigheden na en zorgt ervoor dat de eieren niet weg kunnen rollen en zo bv in een hoek van de nestplaats kunnen belanden.

Het uitkomen van de eieren, na een gemiddelde duur van 38 dagen na de eerste eileg (19 maart), kan verwacht worden op woensdag 26 april. We moeten dus nog bijna 21 dagen geduld hebben en dan zien we hopelijk drie prachtige jonge slechtvalken uit het ei kruipen.

Saaie tijd? Ja, hopelijk wel of zullen we nog last krijgen van vreemde bezoekende slechtvalken?


Vogelwerkgroep Gemert

Vogelwerkgroep Gemert is eind 1988 opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. Het werkgebied van de VWG Gemert omvat de voormalige gemeente Gemert, bestaande uit Gemert, Handel, De Mortel en Elsendorp. De VWG heeft o.a. de volgende doelstellingen: - beschermen en inventariseren van de in het werkgebied voorkomende vogels - plaatsen, controleren en schoonhouden van nestkasten, -wanden - weidevogelbescherming - Biotoopverbetering i.s.m. de gemeente - geven van voorlichting aan belangstellenden - organiseren van vogelwandelingen en lezingen - opze Bezoek de website van Vogelwerkgroep Gemert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs