Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Broedbegin en broedduur

Ronald van Harxen, STONE | woensdag 19 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1069x

Wat we al zagen bij de jongedame uit Dongen: beginnen met broeden is niet iets van ‘plof, ik zit en een knappe jongen die mij weer van de eieren afkrijgt’. Veel meer is het een proces dat een paar dagen in beslag neemt en waarbij de eieren steeds voor langere tijd achtereen bebroed worden.

Vorig jaar was het al niet anders. Geert de clipmaker heeft toen nauwgezet bijgehouden hoe lang het vrouwtje in de kast verbleef. In de diagram hierboven heb ik dat uitgewerkt.

Geen duidelijk begin

Er is feitelijk niet een duidelijk moment aan te wijzen waarop het broeden daadwerkelijk is begonnen. Vanaf het moment dat ze op 20 april het eerste ei legt, verblijft ze lange tijd in de kast. Ze maakt echter ook nog veel uitstapjes naar buiten. Zowel de frequentie als de totale duur van die uitstapjes nemen af naarmate de tijd vordert (fig. 1). Pas op 1 mei, het laatste ei is dan 3 dagen oud, blijft de totale verblijfsduur buiten de kast min of meer stabiel en zou je kunnen zeggen dat ze vast zit te broeden. Een periode van 20 dagen.

Niet volgens het boekje

Zowel het broedbegin als de -duur ervan waren niet echt volgens het boekje. Meestal wordt een broedbegin bij het voorlaatste ei aangehouden en voor de broedduur 26 dagen. Dat zijn de getallen die we ook zelf hanteren als we bijvoorbeeld de legselstart uitrekenen aan de hand van de leeftijd van de jongen. Onze dame van vorig jaar begon pas echt met broeden nadat ze haar laatste ei gelegd had en vanaf dat moment duurde het nog slechts 23 dagen voor de eieren uitkwamen. 

Labour day

We zijn dus heel benieuwd hoe het dit jaar zal verlopen en of er ook wat dit betreft een verschil zal optreden tussen Dongen en Winterswijk. Onze Dongese dame is inmiddels aan haar 14e broeddag begonnen, over een dag of 10-12 kunnen we hier het eerste kuiken verwachten. Zou grappig zijn als het op de Dag van Arbeid zou gebeuren. Krijgt het Engels woordje voor bevalling een mooie dubbele betekenis!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs