Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Briljante eieren

Peter de Vries, NIOO | maandag 10 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1237x

Dat is toch altijd wel een heel bijzonder moment, het eerste ei. Elke dag - en dan meestal in de vroege ochtend - gaat er nu een ei bijkomen. Dat loopt zo door tot maximaal zo'n twaalf eieren.

De onderzoekers van het NIOO houden de eileg nauwlettend in de gaten. Op dit moment in de lente bezoeken ze minimaal twee maal per week het bos. In elke kast kijken ze en houden ze de nestbouw en eventueel het aantal eieren bij. Zolang de eitjes nog koud zijn worden ze nog niet bebroed. Zijn ze echter lekker warm dan weet de onderzoeker dat het broeden begonnen is.

 

Koolmezen zijn geweldig, maar hun eieren zijn pas echt briljant. Deze kunnen makkelijk een hele dag in de kast liggen, zonder dat het vrouwtje er enige aandacht aan schenkt. Elke dag moeten ze even een warmte boost krijgen, dat is voldoende om ze in ‘leven’ te houden. Pas op het moment dat alle eieren gelegd zijn, pas dan begint het vrouwtje te broeden. En dan begint het embryo zich ook te ontwikkelen. En omdat dat broeden dus voor alle eitjes op hetzelfde moment begint, daarom komen ook alle eieren op ongeveer hetzelfde moment uit.

 

Wat je wel ziet is dat de eerste eitjes vaak kleiner zijn dan de latere eieren. Alsof ze nog moeten wennen aan het feit dat je eieren gaat leggen en het in het begin nog niet zo goed kan. Hetzelfde zie je bij kippen (die om verschillende andere redenen ook geweldig zijn), daar zijn de eerste eieren die ze gedurende het seizoen leggen ook vaak kleiner dan de latere eieren.  

 

Hoeveel eitjes onze Beleef de Lente Koolmees in totaal gaat leggen is op dit moment niet te zeggen. Dat is echt koffiedik kijken. Maar dat het er veel gaan worden, dat staat bijna wel vast. De tekenen wijzen erop dat het wel eens een heel goed Koolmezen-broedseizoen zou kunnen worden. Maar daarover in een later blog meer.

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs