Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Braken geeft duidelijkheid

Arda van der Lee, STORK | donderdag 5 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 378x

In het nest in Gennep kunnen we precies volgen als en hoe een jong uit het ei kruipt. En kunnen we tellen: 1, 2, 3 en 4. Maar dit gaat niet bij nesten waar geen camera opstaat. Even over de rand kijken van zo'n hoog nest is ook onmogelijk. Kunnen we dan nergens aan zien of er al kuikens zijn?

Jawel, goed opletten of de ouders voedsel opbraken. Dat is het enige teken dat er jongen zijn totdat het eerste kopje boven de rand uitpiept. En dat kan best een week of nog langer duren.

Spannend

Zo ook bij het nest in mijn tuin. Ik heb geen camera op het nest gericht, dus moet ik het van gewoon goed kijken hebben. Proberen in te schatten wanneer er gestart wordt met broeden (een paar dagen later dan in Gennep, dacht ik) en vooral wanneer er voor het eerst gebraakt wordt. Duidelijk was de laatste week wel dat er iets te gebeuren stond; het nest werd met grote zorg schoongemaakt. Elk strootje dat dwars lag of te hard was, werd over de rand gewerkt. Hoorden de ouders de jongen misschien al piepen in het ei? 
En ja hoor, dinsdag 3 mei werd er voor het eerst door een ouder voedsel gebraakt. Hoera!

Zolder

De komende weken zal ik vaak naar zolder klimmen om met mijn verrekijker naar het nest te turen of ik misschien iets zie bewegen. Eén kopje, twee kopjes of .......?

Wat hebben de trouwe volgers van het nest in Gennep het dan toch makkelijk. Gewoon alles op het scherm. En het leuke is: ik kan me daardoor ook heel goed voorstellen wat er in 'mijn' nest gebeurt.

Foto Arda van der Lee

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs