Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Brabantse nachten

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 19 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 945x

Na alle (on)gein in het blog van gisteren (dank trouwens voor de vele complimenten in de chat, erg leuk!), vandaag tijd voor een iets serieuzer onderwerp: de avond van Uilenbescherming Brabant in Vught waar ik een tweetal presentaties mocht verzorgen. En natuurlijk: komt er vandaag een 5e ei aan?

Brabants Landschap

In Theater de Speeldoos in Vught was gisteravond de jaarlijkse vrijwilligersavond voor alle uilenbeschermers in Brabant, georganiseerd door Brabants Landschap. Ruim 250 stoelen waren gevuld toen Jochem Sloothaak van die organisatie een overzicht gaf van het succesvolle jaar 2017, met o.a. 1170 geconstateerde broedgevallen van de steenuil, een nieuw record. Brabants Landschap heeft sinds een aantal jaren de uilen, steen- en kerkuil in het bijzonder, in haar hart gesloten en stimuleert én faciliteert door de hele provincie vrijwilligers die het het uilentel- en beschermingswerk ter hand willen nemen. Een voorbeeld voor andere provinciale landschappen!

Succesverhaal

Names de kerkuilen was Johan de Jong van de Kerkuilenwerkgroep Nederland vanuit het verre Friese Ureterp afgezakt om o.a. te vertellen dat er in 2017 meer kerkuilen in het land broedden dan ooit te voren sinds de jaren 60: een kleine 3200. En dan te bedenken dat de stand eind jaar 70 nog maar 100 broedparen telde. Wat een succesverhaal!

Twee keer Beleef de Lente

Mij viel de eer te beurt maar liefst 2 bijdrages te mogen verzorgen: een voor de pauze en de ander erna. Mijn eerste verhaal bestond uit een videoverslag van de bijzondere gebeurtenissen in de Winterswijkse steenuilenkast in 2017, toen het mannetje de broedzorg trachtte over te nemen nadat het vrouwtje als gevolg van een onverwacht bezoek van een steenmarter uit beeld was verdwenen. Na de pauze heb ik ingezoomd op de werkelijk gigantische muizenaanvoer bij de steenuilenkast in Dongen in datzelfde jaar. Dankzij het onverschrokken telwerk van clipmaker Geert (u kent hem vast:) kon ik het verhaal vertellen van de 187 muizen die vanaf de eileg tot aan leeftijdsdag 31 aangevoerd werden. Een gemiddelde van bijna 3 per dag, en dat gedurende meer dan 60 dagen!
De gebeurtenissen bij Beleef de Lente speelden dus een hoofdrol gisteravond. Opnieuw een illustratie hoe waardevol camera-onderzoek is en wat een vracht aan bijzondere gegevens het oplevert.

Nummertje 5 in aantocht?

Dat brengt me dan bij de vraag die heel uilenminnend Nederland vanavond gaat bezighouden: gaat de Winterswijkse dame een 5e ei leggen? Ik waag me niet aan een voorspelling, maar feit is dat ze nog niet heel erg veel zitvlees heeft op dit moment, althans niet in de nachtelijke uren. In de nacht van dinsdag op woensdag is ze verschillende malen van het nest geweest, met als langste periode de bijna 2 uur die verstreken tussen 4:00 uur en 5:51 uur. Afgelopen nacht is ze minder lang aaneengesloten buiten geweest, maar het aantal keren dat ze eieren alleen liet, valt niet op de vingers van 2 handen te tellen. Mogelijk dat ook het buitengewoon warme weer een rol speelt (om 04:00 uur vannacht was het nog 15 graden in Winterswijk), maar om nu te zeggen dat ze al veel zit(lees: broed)vlees heeft, nee! Mogelijk is ze dus nog wat van plan.

Geduld is een schone (maar soms lastige) zaak.

Net zo min als er over het 'of' met zekerheid iets te zeggen valt, helemaal geldt dat voor het 'wanneer'. Houdt ze zich aan de 49 uur die ze tussen het tweede en derde ei nodig had, dan wordt het rond middernacht, doet ze er net zo lang over als tussen het derde en vierde ei, dan wordt het ergens in de vroege vrijdagochtend. Mocht u van plan zijn om net als dinsdagavond met een bord spruitjes op uw knieën voor het beeldscherm te gaan zitten, heb dan veel geduld. Persoonlijk zou ik eerder met een koel biertje (sapje mag ook) tot diep na middernacht in een luie stoel in de tuin op mijn mobieltje de gebeurtenissen volgen. Uiteraard kunt u ook gewoon gaan slapen en met kloppend hart morgenvroeg de computer aanzetten. Waar u ook voor kiest: morgenvroeg om deze tijd weten we beslist meer dan vandaag! 

 

NB Heeft u trouwens op de foto beide dames gezien op de vierde rij van onderen, helemaal links? Houd de blogs in de gaten: binnenkort meer over deze bijzondere Brabantse Uilenvrouwkes.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs