Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Pieter van den Assem
Beleef de lente
Pieter van den Assem | zaterdag 28 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 975x
Uilen zijn niet de enige vogels die braakballen kunnen produceren. Doordat de braakballen van uilen vaak bij elkaar gevonden worden en groot zijn, vallen ze echter vaker op. Alle vogels kunnen braakballen produceren. In deze braakballen zit materiaal dat niet verteerd kan worden zoals botjes, keverdekschilden of haren. Een roodborstje of merel kan ook braakballen produceren, maar die worden vaak over het hoofd gezien, omdat ze zo klein zijn.
In het filmpje ‘Klei erin, braakbal eruit’ is goed te zien dat vogels soms rare dingen inslikken. Dit doen ze bijvoorbeeld om een goede braakbal te vormen of om voedsel te verteren. Vogels hebben geen tanden en kunnen dus niet kauwen net als wij mensen, waarschijnlijk heeft dit te maken met extra gewicht tijdens het vliegen. Vogels slikken grote stukken vlees of ander hard voedsel naar binnen, de steentjes die ze inslikken dienen dan als een molensteen die alles in de maag maalt.
Het eten van klei kan verschillende functies hebben. Klei dient als versteviging van een braakbal, maar ook als natuurlijke ‘detox’. Kleimineralen hebben als eigenschap dat ze heel goed giftige stoffen kunnen binden, deze giftige stoffen zijn bijvoorbeeld afkomstig van planten. Door het eten van klei zullen de giftige stoffen gebonden raken aan de klei, alleen nog even opbraken en voilà de giftige stoffen zijn uit het lichaam.
Elk jaar wordt er wel een vraag over gesteld, waarom draait of rolt de moeder haar eieren in het nest? Het draaien van de eieren is zeer belangrijk voor de embryonale ontwikkeling in het ei. De enige warmtebron voor de eieren is de broedende vogel die erop zit. Door het draaien van de eieren ontwikkelen de emryovliezen binnen het ei. Deze embryovliezen zijn zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het embryo in het ei en het produceren van verschillende stoffen. Kijkt u ook mee hoe de kauwtjes met veel liefde en zorg de eitjes verzorgen?
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..