Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Boventoon

Wim van Nee, STORK | zaterdag 8 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 163x

Eigenlijk is de broedtijd wat saai. De één ligt te broeden, de ander staat erbij of is er niet. Soms komt nog een vreemde ooievaar voorbij. Het is vooral wachten.

Wonder

Ik dacht, kan ik het broeden ook laten zien? Dus vorige week een paar broedfoto’s gemaakt. Als het zonnetje schijnt, dan ziet dat er heel ontspannen uit. Waar het echt om gaat, dat missen we natuurlijk, want dat gebeurt ín de eieren. Daar voltrekt zich een wonder van grote orde. Het ei bevat een pakketje voedsel, precies genoeg om het kuiken te laten groeien. En als het voedsel in het ei op is, dan is het kuiken klaar en moet het zichzelf bevrijden uit de dop. Dat hele traject duurt ongeveer 33 dagen.

Reserve

Het aantal eieren varieert, maar meer dan zes worden het er zelden. Hoeveel het er uiteindelijk in Nijetrijne worden? Op het moment van schrijven zijn het er vijf, op het moment van lezen misschien wel zes. De meeste ervan gaan uitkomen, misschien wel allemaal, maar niet alle kuikens worden groot. Als er twee uitvliegen, dan is het best goed gegaan. Drie uitgevlogen jongen is een topresultaat. Dat betekent dus dat we ook weer klein leed kunnen verwachten, want de rest sterft voortijdig. Er wordt een overschot aan eieren gelegd en er wordt een overschot aan jongen geboren. Als er verliezen zijn, dan zitten er nog wat jongen op de reservebank. Zij kunnen dan doorschuiven.
Zo gaat het en zo is het altijd gegaan.

Per spoor

Nu dassen het treinverkeer in Friesland gedeeltelijk blokkeren, is er in het nieuws ook weer aandacht voor ooievaars, die nesten bouwen op de portalen van de spoorwegen. Dat lijkt een nieuw verschijnsel, maar is het niet. Al lang geleden bouwden ooievaars hun nesten op de portalen bij Rotterdam. Toen zijn op die plekken voorbereide nestplatforms geplaatst en sindsdien broeden ooievaars daar veilig boven het spoor.
Bij het Drentse Koekange is inmiddels een rij van zo’n tien nesten te zien. Uiteraard komt het veiligheidsvraagstuk weer in beeld. In een later weblog ga ik hier iets dieper op in.

Zingen

Terwijl ik dit schrijf, hoor ik door de open deur de tuin zingen.
De zwartkop voert de boventoon.
Wat is het voorjaar toch mooi!

Wim van Nee
Stork

Zwartkop

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs