Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Bouwstop

Bernice Goffin | maandag 11 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1006x

Enkele dagen geleden was onze vrouw begonnen aan de nestbouw, maar daar leek ze dit weekend weer op terug te zijn gekomen. Gelijk heeft ze met dat barre weer!
Onze vrouw met nestmateriaal

Nog even geduld

Zoals Peter gisteren ook al zei hangt de snelheid van de nestbouw van het weer af. Gezien de huidige weersomstandigheden is het goed voor te stellen dat ons vrouwtje nog even denkt ‘bekijk het maar’! Terwijl ik deze blog aan het schrijven ben, brengt ze net weer wat nieuw nestmateriaal binnen. Zal de bouwstop helemaal voorbij zijn of blijft ze het toch nog even rustig aan doen door het slechte weer deze week? De tijd zal het leren. Haast is er voorlopig in ieder geval nog niet bij: Nederlandse koolmezen beginnen de eileg vaak in de eerste helft van april.

 

Het belang van timing

Dat de koolmezen rond die tijd hun eieren leggen is niet zonder reden. Rupsen zijn voor koolmeeskuikens een essentiële voedselbron en de ouders moeten er dan ook heel wat aanslepen, vooral als de kuikens al wat groter worden. De koolmeesouders willen er daarom voor zorgen dat ze hun jongen krijgen op het moment het aantal rupsen op zijn hoogst is. Voorspellen wanneer deze ‘rupsenpiek’ plaatsvind is dan ook erg belangrijk voor de ouders om de timing van de eileg te bepalen.

 

De uitdaging van klimaatverandering

Heeft u gemerkt dat de lente steeds vroeger lijkt te beginnen? De koolmezen in ieder geval wel: ze beginnen steeds eerder met de nestbouw en eileg. Een handige strategie, want door de oplopende temperaturen in de vroege lente valt de rupsenpiek ook steeds iets eerder. De vervroeging van de rupsenpiek gaat echter erg snel en de koolmees kan deze snelle verandering niet bijhouden. Steeds vaker gebeurt het dus dat de rupsenpiek te vroeg valt voor de mezen. Dit heeft als gevolg dat de ouders meer moeite hebben met genoeg voedsel aanslepen voor de kuikens.

 

Alarmbellen

De koolmezenstand lijkt gelukkig nog niet te lijden onder deze veranderende omstandigheden. Wel luidt dit onderzoek naar koolmezen alarmbellen voor soorten die nóg gevoeliger zijn voor klimaatverandering, zoals de bonte vliegenvanger. Zo leren we dankzij koolmezen ongelofelijk veel over het effect wat het snel veranderende klimaat heeft op onze wereld. Niks doodgewoon vogeltje: koolmezen zijn hardstikke bijzonder!

Foto van shutterstock

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs