Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
luchtfoto over rivier de Eem. Foto Collectief Eemland

Door Marcel Vedder

Borsten als druiventrossen

Marcel Vedder | dinsdag 3 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 400x

Tussen een zoogdier en een nestvlieder zit een wereld van verschil. Nestvlieders komen uitermate ontwikkeld ter wereld en kunnen zich goed redden. Als hun omgeving tenminste een beetje geschikt is.
Nieuw kruidenrijk grasland. Foto Bloeiend Boerenland

Collectief Eemland dankt haar naam aan het centraal in Nederland gelegen Eemland, wat op haar beurt weer is vernoemd naar het riviertje "de Eem" wat van Amersfoort naar de voormalige Zuiderzee stroomt. Er wordt wel eens gezegd dat de Eem de enige rivier is die in Nederland ontspringt én eindigt. Maar als u er ook één weet vind ik het prima.

Hooglied

De BDL-camera staat in de oostelijke helft van Eemland in het kerkdorp Bunschoten, waar de dominee op zondag zijn gehoor nog trakteert op een stevige preek. Als de preek uit het boek Hooglied komt, krijg je te horen hoe de schrijver een vrouw begeert, mede naar aanleiding van haar "borsten als druiventrossen". Wat we ook weten is dat die borsten een buitengewoon handige voorziening zijn waarmee het mensenwijfje haar mensenwelpjes voorziet van de nodige voeding. Hiermee vallen wij mensen onder de zoogdieren die uitgebreid zorg verlenen aan hun jongen.

Welkom op de wereld, zoek het maar uit

Onder het gevogelte is het heel anders. De nestblijvers boven in hun boom worden nog verzorgd doordat de ouders prooi gaan vangen en dit vervolgens -uit de bek-in de bek- aan hun jongen geven. Nestvlieders zoals kieviten en grutto's komen ter wereld volgens het principe 'welkom op de wereld, zoek het maar uit'. Dat laatste kunnen ze gelukkig ook. Vrijwel meteen na uitkomen, beginnen ze rond te scharrelen om niet meer terug te komen. Daarom kon de camera ook meteen naar een ander nest, want op de eerste positie is niets meer te zien. Soms worden kuikens de volgende dag al -over de sloot- in de speciaal ingerichte plas-draspercelen gesignaleerd.

Deze percelen zijn vaak ook ingericht als kruidenrijk grasland met uitgesteld maaibeheer tot 15 juni. Door de verschillende bloeistadia van verschillende grassen en kruiden leven hier veel insecten die kunnen worden gevangen door het kievitkuiken. Door het zware gewas is het echter vaak niet makkelijk om tempo te maken om ze te vangen.

Alleen het hele verhaal werkt

Voor dit jaar draait een project ter verbetering van deze weilanden. Het perceel wordt geëgaliseerd zodat een grotere plas-dras kan worden gemaakt. Ook zorgt een betere afvoer van het water juist voor een beter afwatering ná het broedseizoen zodat we achteraf ook een gezonde snede kruidenrijk gras kunnen oogsten, weggooien is immers nooit goed. Om de zware begroeiing tegen te gaan, worden andere grassen gezaaid en bodemanalyse moet uitwijzen hoe we een verdere verschraling kunnen verkrijgen, veengrond is immers organisch en blijft dus 'leveren'. De eerste percelen zijn inmiddels klaar en lijken een veelbelovende biotoop. Zo werken we aan nestbescherming, maar ook aan kuikenoverleving. Alleen het hele verhaal werkt.

Beeld uit de grootste plas-dras van Eemland. Foto Collectief Eemland

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs