Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Kijkje in het nest (Caroline Walta)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Boomnest en brandweer

Caroline Walta, STORK | zondag 16 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1056x

In mijn vorige blog HerinneRing, kregen jullie een kijkje in mijn digitale dagboek. Nu het vervolg!

Donderdag 6 juni

08.00 uur Den Haag Manege Berestein
Een boomnest! Hier komt een hoogwerker van de Gemeente Den Haag helpen. Heel mooi, want het ringen is allemaal vrijwilligerswerk en de huur van zo'n apparaat kunnen we niet betalen. Mijn bijdrage is dat ik de gemeente informeer over de nesten, de ooievaarspopulatie en hun vraagbaak ben.

Deze keer vind ik het extra spannend, want eerste loco burgemeester, wethouder van Economie, Sport & Buitenruimte - Richard de Mos - komt kijken. Samen met de twee stadsecologen en een fotograaf, een heuse delegatie. Maar het gaat allemaal in een ontspannen sfeer en de wethouder is oprecht geïnteresseerd. Ik voel me een hele beroemdheid als wij samen poseren en alle andere mensen door de fotograaf worden weggewuifd. Mijn schoenen zijn stevig, dus ik zal er niet naast gaan lopen. Maar wat ruik ik nou? Heb ik op het gras in een hondendrol gestaan!

13.30 uur Wassenaar Oud-Kasteel Wassenaar
In de tussentijd heb ik bericht gekregen van de brandweer. Deze week sta ik 'stand-by' voor een oefening met de hoogwerker en vanmiddag mag ik mee. We gaan naar Oud-Kasteel Wassenaar, met de 20 meter hoge gevel. Het nest is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een enorme berg takken en het gewicht drukt behoorlijk zwaar op het sierlijke bouwwerk.

Ik ga advies uitbrengen om het na het broedseizoen uit te dunnen. Mogelijk wil de brandweer hierbij helpen, ook uit oogpunt van veiligheid. Het nest ligt direct boven de entree en op het bordes poseren regelmatig bruidsparen. Alle zegen komt van boven, maar toch liever geen ooievaarsnest op je kroontje.

Na het ringen, ontdekt mede Haagse Vogelbeschermer Wim Kolber in de weide tegenover het kasteel een schaap op zijn rug. Door de verrekijker zien we dat het dier nog ademt, maar wel in nood is. De brandweerwagen biedt uitkomst en de redders klauteren via een tuin over een hekwerk. Zo komt het schaap weer op zijn pootjes terecht!

Vrijdag 7 juni

13.00 uur Voorburg Molen de Vlieger/Stadskinderboerderij Essesteijn
Het paalnest is te zwaar en het hout te onbetrouwbaar om er een lange ladder tegenaan te zetten. De Gemeente Leidschendam-Voorburg en Van der Spek Hoveniers bieden voor een middag een hoogwerker aan. De datum kan al een week vooraf worden vastgelegd en ik zorg voor een persbericht om het ringen aan te kondigen.

Mijn doel is mensen uitleg te geven over het ringen en het belang van deze nestplek aan te geven. De paal is toe aan onderhoud en ik wil ervoor zorgen dat die behouden blijft. Ik ben zelf bereid om mee te helpen met het opknappen ervan. Na het broedseizoen uiteraard, eerst mogen de drie mooie jongen uitvliegen.

De belangstelling voor het ringen is groot. Zelfs lokale televisie is erbij, met een cameraman en twee presentatrices. De dames lijken wel een fotomodel in een keurige jurk en glimmende schoenen met hakken. Hebben ze erop gerekend dat we voor het ringen op onze knieën zitten in een veld vol geitenkeutels en ganzenflatsen? 

Kortom, het was een week vol hoogtepunten en ik bedank iedereen voor het meeleven en meehelpen bij het ringen van de jonge ooievaars. Hopelijk tot volgend jaar!

P.S.: mams, wat lief dat je er altijd weer bij bent - je eigen kuiken


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs