Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Vrijwillige vogelbeschermer Peter Blokhuis. Foto Collectief Eemland

Door Marcel Vedder

Boeren beleven altíjd de lente

Marcel Vedder | dinsdag 5 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 369x

Tijdens gesprekken met geïnteresseerden krijgen we nog wel eens de vraag hoe we het voor elkaar gekregen hebben dat de weidevogels weer zijn teruggekeerd bij ons en daarbij de vraag: waarom doen jullie dat allemaal?
Deel je verhaal via de ether. Foto Collectief Eemland

De eerste vraag is al meteen interessant: de weidevogel is namelijk niet teruggekeerd naar Eemland. De weidevogel is nooit weggeweest. Als ik lange tijd terugga, naar 'de eeuw van mijn vader' waren er uiteraard al weidevogels. Hij liep altijd nestjes te zoeken en stokken erbij te zetten voordat we gingen maaien. Hij heeft er zelfs wel eens één overhandigd aan de burgemeester toen dat nog gewoonte was bij het eerste ei. Tenminste, de dopjes en de inhoud, want het was nogal tekeer gegaan in het tupperware-bakje dus het eerste kievitsei van dat jaar was kapot.

'Tacheteg' nestjes per jaar

Veel behoefte om dit verder te delen met andere mensen was er niet, en al helemaal niet aan ambtenaren, voorzien van aantekeningen en andere 'flauwekul'. En dat was niet alleen bij ons thuis. Ik hoor onze voorzitter Stef nog trots vertellen dat hij in goede jaren op zijn biologische melkveebedrijf wel tacheteg (dialect voor tachtig) nestjes per jaar vond.

Noodzaak tot bescherming

Die weidevogels zijn er dus altijd al. Maar de noodzaak om ze te beschermen wordt groter. Ook in Eemland is veel uitbreiding van steden en dorpen en ook faunabeheer wordt er niet makkelijker op. Ook de ruilverkaveling heeft ervoor gezorgd dat er veel minder sprake is van de lappendeken die de polder vroeger was. Alles met elkaar kwam ook hier de dalende trend. De tachtig nesten van de voorzitter werden op enig moment allemaal gepredeerd.

Natuurbeheer

Al bijna 25 jaar geleden is onze agrarische natuurvereniging opgericht. Omdat velen vonden dat er ingezet moest worden op natuurbeheer. Dit is uitgegroeid tot de huidige vereniging met ongeveer 100 deelnemende boeren, 80 ondersteunende vrijwilligers en ook meer dan 100 belangstellende burgerleden.

Die honderd boeren hebben vrijwel allemaal een pakket met plas-dras en uitgesteld maaibeheer met kruidenrijk grasland. 80 vrijwilligers sporen nesten op en markeren ze en noteren ze op de stalkaart. 20 vrijwilligers helpen met het plaatsen van rasters en leren vliegen met de weidevogeldrone. De meer dan 100 burgerleden helpen ons bij het vertellen van ons verhaal, anders kunnen die boeren wel wat zeggen, maar dat zou dan een beetje "wij van wc-eend" wezen.

Dat verhaal hoort er -in tegenstelling tot in vaders tijd- tegenwoordig bij. De talloze berichten over de neerwaartse trend schreeuwen om een positief bericht. Laten zien dat het ook wél kan. Mét boeren, zélfs met gangbare boeren.

Waarom doen jullie dit?

De tweede vraag in het kopje is: Waarom doen jullie dit allemaal?. Inmiddels zou je kunnen denken dat het om geld gaat: vergoedingen voor laat maaien en voor elk nest dat je vindt. Het is ook wel leuk geld, maar het is veel werk en lagere voederwaardes maken er nou niet snel een verdienmodel van. De echte reden is dat juist wijzelf ieder jaar al de lente beleven. De tegenstelling die wel eens wordt gesuggereerd tussen de boer en z'n natuur is er eentje die niet bestaat. En meer en meer leren we dit moois niet alleen voor onszelf te houden

deel je verhaal in het veld met borden. Foto Collectief Eemland

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs