Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming
Caroline Walta, STORK | zondag 22 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 947x
Als klein meisje in de jaren 70, moest ik voor het zien van ooievaars naar de dierentuin: in ons land waren ze bijna uitgestorven. De landbouwbedrijven groeiden, het grondwaterpeil werd verlaagd om het land geschikt te maken voor zware machines en gif moest de weilanden vrij maken van ongedierte. Die economische groei betekende een dramatische afname van de ooievaarsstand.
De mens merkte de schade voor de natuur uiteindelijk op en de zwaarste bestrijdingsmiddelen werden verboden. Een herintroductieproject voor de ooievaar startte, waarbij volwassen ooievaarsparen uit het buitenland voor nageslacht zorgden. De jongen kregen na een tijdje in de buitenstations wennen de vrijheid. Vervolgens gingen zij zelf broeden in de omgeving en zo ontstond weer een zelfstandige populatie.
Aangezien ooievaars trouw zijn aan hun nest en sommige elkaar ook opzoeken in een kolonie, hebben veel buitenstations nog steeds een grote aantrekkingskracht. De Lokkerij ligt in het dal van het riviertje de Reest waar voldoende voedsel, rust en ruimte te vinden is. Het buitenstation heeft nu de functie van voorlichting geven en gewonde/zieke ooievaars opvangen.
Na het winterseizoen moet het station weer klaar worden gemaakt voor bezoekers en gevederde patiënten. Dit seizoen help ik ook een paar weekeinden mee. Als kind had ik nooit kunnen dromen dat ik hier nog eens zou rondlopen tussen de wilde ooievaars.
*) de naam heeft niets te maken met 'lokken', maar komt van een familie Van Lokken die hier een boerenbedrijf had (Van Lokken+boerderij=Lokkerij).
Meer informatie en momenten wanneer je zelf een kijkje kunt nemen: www.delokkerij.nl
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..