Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Noorse zeearend (Foto Rianca Vos)

Door Rianca Vos

Blij op het ei

Rianca Vos | donderdag 23 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 344x

Hoewel vrouw en man op het ei zitten, zit het er nog niet op. Maar wie is nu kampioen ei-zitten? En hoe verloopt het broeden?
Vrouw zeearend met de eieren (Screenshot webcam, 22 maart 2023)

Onze zeearenden hebben twee eieren gelegd. Dit aantal is gemiddeld voor de Europese zeearend. Zo’n 37 km verderop heeft een zeearend-paar vorig jaar drie eieren gelegd en alle jongen succesvol grootgebracht, maar dat is meer een uitzondering.

De eieren zelf zijn ongeveer 7,5 cm lang en 6 cm breed. De eieren zijn ovaal en crème achtig van kleur. Ze hebben geen markeringen, maar soms wel geelachtige vlekken. De incubatietijd ligt ongeveer tussen de 35 en 42 dagen.

Bij onze zeearenden is voornamelijk het vrouwtje dat broedt. Zo nu en dan lost het mannetje haar af, maar zit dan vaak ongeduldig te wachten totdat ze terugkomt. Je ziet hem draaien, verzitten en veel om zich heen kijken. Vrouw zeearend neemt de nacht voor haar rekening. Dit is ook zo bij alle andere Europese zeearenden. Het gemiddelde van de Europese zeearend is dat 80%-90% van de broedtijd overdag door de vrouw wordt gedaan. Bij ons broedpaar wordt zo'n 70% door het vrouwtje gedaan. Van alle andere landen waar zeearenden broeden is dit gedrag ook te zien in Noorwegen waar de mannetjes overdag gemiddeld 27% van de tijd broeden. Maar er zijn ook paren bekend waar alleen het vrouwtje broedt.

Je zou misschien verwachten dat een ei geplet kan worden door een volwassen zeearend. Een vrouw zeearend weegt immers tussen de 4,3 en 7 kilogram. Maar er rust weinig gewicht op het ei, de zeearenden leunen vooral op hun poten. 

Onze zeearenden broeden intussen door. Voor wie denkt te weten wanneer het eerste jong uit het ei komt, is er een kuikenpoll. Veel succes!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs