Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Wim van Nee
STORK
Wim van Nee, STORK | vrijdag 30 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1081x
Onafhankelijk en op trek ...
Met hele goede bedoelingen voeren mensen vogels. Dit gebeurt ook bij ooievaars. Het gevolg kan zomaar zijn, dat de broedvogels hun natuurlijke trekdrang niet meer volgen. Het hele jaar blijven zij bij hun nest. Wanneer deze blijvers zelfs het jaar rond worden bijgevoerd, dan worden ze extra bevoordeeld ten opzichte van de trekkende vogels. Bijvoorbeeld in het voorjaar, als de trekkende ooievaars terugkomen. De blijvers zijn al weldoorvoed op hun nest aanwezig. Er worden wel noodzakelijke nestgevechten uitgevochten, maar de blijvers zijn in het voordeel. Zij hebben geen uitputtende reis achter de rug. Het gevolg is, dat het nest in bezit blijft van de blijver en de ander op zoek moet naar een andere plek. Als dat tenminste lukt, de tijd dringt in het relatief korte broedseizoen van de ooievaar.
De bijgevoerde blijvers worden steeds ouder, maar blijven door het bijvoeren bevoordeeld. Zelf als de vruchtbaarheid terugloopt door de leeftijd. Ooievaars zijn het meest productief tussen hun vijfde en vijftiende jaar, daarna wordt het broedsucces lager. Langzaam maar zeker vergrijst het broedpaar, maar de vogels staan hun plaats maar moeilijk af aan de jongere generatie. Lokaal kunnen zelfs kolonies vergrijzen, met een lagere reproductie tot gevolg in een groter gebied over een langere tijd.
Zo staat bijvoeren de noodzakelijke verjonging van de populatie in de weg en heeft een vermeend voordeel toch weer een nadeel.
(De foto is samengesteld uit twee foto's. Een beeld zoals dit is wel vaak te zien, maar technisch is het niet mogelijk om het in één foto te vangen. Daarvoor is de afstand tussen de ooievaar en het vliegtuig te groot.)
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..