Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Bijna vliegvlug

Frank van Groen | donderdag 31 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 930x

Onze enige overgebleven jonge kauw is een flinke vogel geworden die al goed in de veren zit. Kuuk is nu zowat vier weken oud. Het gaat niet lang meer duren voor het ouderlijk nest verlaten zal worden.
Kauw lekker buiten in het vrije veld

Onze jonge kauw zit dan ook al regelmatig naar buiten te kijken. Geniet dus de komende dagen van het leven van onze jongeling. Zolang het nog kan, want voor je het weet vliegt kuuk de wijde wereld in. Eenmaal uitgevlogen begint het sociale leven in de groep kauwen buiten de kast. En sociaal zijn ze. Hopelijk weet ons kauwtje zich in de kauwenmaatschappij als enigst kind te handhaven. Zou het zich als verwend nest dat alle aandacht en voedsel van twee ouders mocht ontvangen ontpoppen als superkauw?

Geven en nemen

Bijzonder is dat kauwen voedsel delen met soortgenoten, ook als ze geen familie van elkaar zijn. Het initiatief ligt hier bij de gulle gever. Maar waarom doen kauwen dat? We weten het eigenlijk niet precies. Twee theorieën lijken plausibel. Een vogel geeft makkelijker iets aan een kauw waarvan hij ook iets krijgt. En door iets te geven aan een ander worden de vrijgevige kauwen minder lastig gevallen door andere kauwen. Wat dat betreft zijn het net mensen. Voor een kuiken dat gewend is vooral iets te krijgen lijkt me dit gedrag een hele omschakeling.

Torenkraai en katuil

Afgelopen week bladerde ik het oude Verkade album ‘Hans de torenkraai’ uit 1935 door. In die tijd werden kauwen torenkraaien genoemd. De inplak-plaatjes in het album kon je vroeger sparen bij pakken koek van Verkade. Mijn oma was destijds een fanatieke spaarder. Het waren andere tijden, ook voor kauwen. In het toen koelere klimaat in ons land waren kauwen nog trekvogels. Het verhaal begint dan ook met de terugkeer van de torenkraaien in de lente bij een kerktoren, waar ze in de galmgaten broedden, net als vroeger de kerkuil deed. In hetzelfde album wordt deze uil ‘katuil’ genoemd. Kraakten onze kauwen de kast van de kerkuil, in ‘Hans de torenkraai’ rooft een katuil ‘s nachts een jonge torenkraai uit een nest in een boomholte. Gelukkig is dat onze kauwen bespaard gebleven, al was het wel even spannend in het filmpje ongewenst bezoek. Zou onze jonge kauw echt dromen van een kerkuil, zoals in het filmpje even een uiltje knappen? Je zou er als kauw nachtmerries van krijgen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs