Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Bijna kuikens?

Jennifer Romeijn | donderdag 28 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 465x

In eerdere blogs hebben we voorspeld dat de eieren uit zullen komen op 28, 29 of 30 april. Vandaag, 28 april, zijn er nog geen kuikens te zien. Zou het morgen of overmorgen zover zijn?
28 april: de laatste loodjes

Eitand

Hoe komt een kuiken uit zijn ei? Pimpelmeeskuikens hebben, net als veel andere vogelsoorten, een eitand. Dit is een klein bobbeltje van hard calcium aan het uiteinde van de bovensnavel van het kuiken. Geholpen door deze eitand gaat het kuiken hard aan de slag. Eerst prikt hij een gaatje in de luchtkamer in het ei, waardoor hij lucht en nieuwe energie binnenkrijgt. Hierna begint het echte breekwerk: die eierschaal moet kapot! Door met zijn schouders en poten tegen de binnenkant van de schaal te duwen, en natuurlijk gebruikmakend van zijn eitand, duwt het kuiken het ei open. Dit uitbreken kan echter zeker een paar uur duren, het is geen gemakkelijke klus. Tijdens het breekwerk kunnen we het kuiken misschien al horen piepen, goed luisteren dus als het zover is!

 

Waarom?

Waarom leggen vogels trouwens eieren? De reden hierachter is eigenlijk heel simpel. Vogels moeten kunnen vliegen! Stel je eens voor dat zo’n pimpelmeesje, net als een zoogdier, haar kuikens/jongen bij zich zou moeten dragen, dan komt ze niet meer van de grond… Ze wordt dan wel een erg makkelijke prooi voor roofdieren. De eieren een voor een in een nestje leggen en ze vervolgens knus uitbroeden is dus een veiligere optie.

 

Kraambezoek

Tijdens het broeden hebben we ook andere dieren bij de nestkast gezien. Dit ‘vroege kraambezoek’, zoals clipmaker Emil ze noemt, kun je bijvoorbeeld in dit (eekhoorn) en dit (spreeuw) clipje zien.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs