Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Bijna groot

Frank van Groen | donderdag 27 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 562x

Oh wat zijn onze beide jongedames groot geworden, en steken ze al mooi in de veren. Hoe lang duurt het nog voor we afscheid moeten nemen?

Het eerste kuiken zag het levenslicht op 8 april, het tweede waarschijnlijk op 11 april. Dat betekent dat beide jongen nu zeven weken oud zijn. Sinds enige tijd scharrelen ze rond in de omgeving van het nest. Daarbij maakt het donskleed steeds meer plaats voor een mooi verenpak en worden de jongen almaar mobieler, zoals te zien is in K1 zoekt het hogerop. Zelfstandig eten, geen probleem meer, kijk maar eens naar het filmpje Wat zal ik nemen?

Vliegvlug

Over drie weken zijn de jonge Beleef-de-Lente-Oehoes volledig vliegvlug en dan breekt de tijd aan dat ze de schuur gaan verlaten. Vanwege de beslotenheid van de broedplaats kan dat wat langer duren dan wanneer ze vanaf een rotswand zouden zijn uitgevlogen. We gaan het zien. Blijven kijken dus.

Na het verlaten van de schuur moeten ze zelf hun eten bij elkaar leren scharrelen, daarbij in het begin nog geholpen door hun ouders. Zodra ze zelfstandig kunnen jagen verlaten de jonge uilen de omgeving van de geboorteplaats om zelf elders een nieuw leefgebied te verwerven.

Op eigen vleugels en klauwen

Eenmaal weg van de geboortegrond en na het doorsnijden van de band met de ouders breekt een spannende tijd aan waarin veel mis kan gaan. Net zoals bij veel andere vogelsoorten overlijden de meeste Oehoes in hun eerste levensjaar. Bij Oehoes gaat het om ongeveer 70%. Daarna is de sterfte veel lager, ongeveer 20% per jaar.

Met een beetje geluk haalt één van de jongen het volgende voorjaar. Mogelijk gaat ze dan al broeden, maar het is waarschijnlijker dat ze nog een jaartje wacht met deelnemen aan het broedproces. Wie weet staat een overlevend jong wel aan de basis van een florerende broedpopulatie Oehoes langs de hele Hollandse kust. Prima leefgebied lijkt me, met oude landgoederen, binnenduinrandbossen en lommerrijke villadorpen. Een mooi vooruitzicht bij het naderende einde van het broedseizoen van deze prachtvogels.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs