Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Biddag

Marcel Vedder | woensdag 8 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 193x

In onze streek is het vandaag "Biddag voor gewas en arbeid", uit een tijd dat er nog weinig zekerheden waren in het leven. In deze tijd vol sociale voorzieningen een ruime voedselzekerheid krijgt het wel eens een andere invulling.
extensief weiden achter het vossenraster

Op biddag voor gewas en arbeid worden in den lande kerkdiensten gehouden die speciaal aandacht vroegen voor werk om wat te verdienen, zodat er voedsel gekocht kon worden, en ook, dat er voedsel was om te kopen. In vroeger tijden was dat geen vanzelfsprekendheid, en die onzekerheid bracht mensen op een doordeweekse Woensdag een keer extra naar de kerk; Nood leert bidden, zeggen ze wel eens. De najaarse tegenhanger is Dankdag, ervanuitgaande dat het goed was gekomen.

 

Al onze verlangens

Nu er voedsel in overvloed is, en in geval van geen werk in ieder geval toch een inkomen om eten van te kopen, is de urgentie van dergelijke vieringen stevig geminderd, en daarmee de bezoekersaantallen ook. Reden voor de dominee in de kerk, en ook meesters en juffen op scholen, om op deze dag vaker de vraag te stellen of onze planeet al onze verlangens nog wel fixen kan.

Want die verlangens zijn er nog al wat: We hebben het graag warm in de winter, koel in de zomer en licht in de nacht. Alle extra groene energie die we opwekken lijkt rechtstreeks op te gaan aan airco, een tweede of derde koelkast. Elektrisch rijden vinden we ook geweldig, maar wel graag in een flinke bak "want ik heb toch groene stroom".

 

Duurzaam eten

En dan heb ik het nog niet eens over wat we in onze mond stoppen. Persoonlijk vind ik dat discussies omtrent duurzaam eten een beetje teveel blijven hangen in "Eet ik wel of geen dierlijke producten". Dat is jammer want ook binnen de veehouderij worden flinke slagen gemaakt op het gebied van duurzaamheid en daarbij: In een laagveenpolder als de onze kun je bijna alleen voedsel produceren van dierlijke komaf. Akker- en tuinbouw zijn hier niet te doen.

De matige grondsoort dwingt ons ook vrijwel automatisch richting weidegang voor de koeien, de grond is eigenlijk te zacht om alle mest op te brengen en alle gras op te halen met zware machines en daarbij: begrazing door vee zorgt juist voor meer uitstoeling van gras en dus ook een betere draagkracht. 

 

Weidegang pluspuntje voor weidevogels

Wat we ook kunnen zien is dat bij boeren die veel en ook vroeg koeien weiden, meer legsels op de stalkaart worden genoteerd. Weidegang is kennelijk ook een pluspuntje voor de weidevogels, en dus niet alleen voor de koe haar natuurlijk gedrag of mooie plaatjes op een melkpak. Speciaal om dit te stimuleren hebben we ook het pakket "extensief weiden" in het programma. Zo worden in het vroege voorjaar in een perceel nabij de plas-dras maximaal 3 koeien per hectare gezet en die blijven daar zonder verdere bemoeienis. Dit levert mestflatten voor de insecten en zeer waarschijnlijk schrikken ze ook predators af.  

Dagverse zuivel is al bijna niet meer te koop zonder weidegangkeurmerk en ook veel andere producten zijn gemaakt met weidemelk. Ook voor vleesvee wordt gewerkt aan een weidecertificaat. Kortom, genoeg keuze en redenen om voor duurzame voeding te kiezen.

 

koeiendans voorjaar


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs