Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Beschuit met veel muisjes

Renée | woensdag 10 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 778x

We hebben een reden voor een virtueel feestje! Allebei de eieren zijn uitgekomen en de twee kuikentjes zijn veelvuldig te bewonderen, vooral tijdens het voeren. Aan muisjes in ieder geval geen gebrek...
tabel broedtijd in dagen

Daar zijn ze dan eindelijk!

Vanaf dat er zondagavond al gepiep vanuit het ei was te horen, zaten we allemaal in spanning. Maar gelukkig ging alles goed en kroop Kuukeen op dinsdag 9 maart om 9:15 uit het ei. Het tweede kuiken, al jaren gedoopt tot Biskuuk, liet zich vandaag (woensdag 10 maart) om 12:54 voor het eerst zien. Ruim 2000 kijkers zagen de geboorte van Kuukeen live gebeuren en in de chat is het zodoende al twee dagen gezellig druk met alle felicitaties, virtuele beschuitjes met muisjes en vooral veel bewondering voor al het moois en aandoenlijks wat men gewoon vanuit huis kan aanschouwen.


De broedtijd is voorbij...

De kuikens hebben zich dit jaar best goed aan de gemiddelde broedtijd gehouden. (zie tabel hierboven). Daarmee kunnen we dus concluderen dat die periode van behoorlijk lage temperaturen in februari vrijwel geen effect heeft gehad op het bebroeden en uitkomen van de eieren.

Doordat Vrouw bosuil geen datumstempel op de eieren zet, kunnen we niet met zekerheid zeggen welk kuiken uit welk ei komt, maar als alle eieren uitkomen gaan we uit van chronologie: uit het eerstgelegde ei komt ook het eerste kuiken. Alle gelegde eieren kwamen uit in de jaren 2015, 2016, 2018 en dus ook dit jaar. In de andere jaren (2017, 2019 en 2020) kwamen niet alle eieren uit en die tellen we nu dus niet mee voor de gemiddelde broedduur. We weten uit die jaren namelijk niet zeker of de kuikens toen uit het eerste, tweede of derde ei zijn gekropen en zodoende kunnen we dus ook de exacte broedduur niet vaststellen.


Het was heel hard werken...

Op de snavel van een kuiken zit een eitandje. Hiermee maakt het kuiken als eerste de weg naar de luchtkamer vrij. Vanaf dat moment hoort V het kuiken al zachtjes piepen (riedelen). Daarna zal het kuiken een gaatje tikken in de schaal. De bedoeling is dat hij een rondje tikt en daar is het kuiken wel uren mee bezig. Als het kuiken rond getikt is, dan zal hij zich met de pootjes afzetten en zo de twee delen van het ei uit elkaar duwen. Vrouw bosuil helpt het kuiken niet met het uit-het-ei-komen, maar ze pakt wel, als het kuiken eindelijk klaar is met tikken en duwen, de kapotte eischalen om ze opzij te leggen en ook deels op te eten. 

 

Blijf kijken en genieten van alle mooie momenten die nog gaan komen,

Renée


Mocht je het live gemist hebben, dan hebben we gelukkig onze clipmaker Emil, die jullie de mooiste momenten alsnog laat beleven!

Nummer 2...enzo - Met dank aan onze clipmaker Emil


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs