Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland
Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 2 september 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1004x
Niet echt! Op dit moment dat ik dit schrijf vragen veel kijkers bij de kerkuil zich af, of het derde ei dat op 1 augustus gelegd is nog wel uitkomt? Ik twijfel en weet het op dit moment ook niet. K1 deed er echter ook 30 dagen, 18uur en 59 minuten over om uit het ei te kruipen. Het is vandaag immers de tweeëndertigste dag dat het derde ei bebroed is door vrouw kerkuil. De komende uren zal het ons leren. Wij gaan er eigenlijk vanuit dat de eieren tussen de 28ste en 30 dagen kunnen uitkomen. Maar inmiddels zien we bij meerdere soorten vogels voor de camera’s bij Beleef de Lente bijzondere waarnemingen die niet verwacht of nieuw zijn.
Na het leggen van het eerste ei begint vrouw kerkuil direct te broeden. Twee tot vijf keer per uur keert ze de eieren met de onderkant van de snavel. Het regelmatig keren van de eieren is van groot belang voor de ontwikkeling van de kiem (warmte-verdeling), voor de vochthuishouding en het goed uitgroeien van de embryonale vliezen. Het embryo mag niet naar beneden zakken in verband met het gevaar van verkleving van de eivliezen. Tijdens het broeden, verandert ze een paar keer per uur van plaats zodat de warmte regelmatig en goed verdeeld wordt over de eieren, vooral bij grote legsels. De ontwikkeling van elk embryo is constant, zodat de kuikens niet tegelijk uitkomen.
Bij de kerkuil komt tamelijk vaak voor dat er eieren niet uitkomen, soms tot wel een kwart van alle eieren. Het niet uitkomen van eieren wordt vaak in verband gebracht met gifstoffen of, zoals vaker gezegd: “de eieren zijn onbevrucht”. Meer hierover in een volgend blog mochten er eieren niet uitkomen.
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..