Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Louis van Oort
Medewerker Vogelbescherming
Louis van Oort | woensdag 26 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 2139x
Het elfde seizoen van Beleef de Lente was zonder meer gedenkwaardig. Allereerst was daar de compleet vernieuwde website. We moesten er allemaal even aan wennen en er waren wat aanpassingen nodig, maar daarna konden we helemaal los voor een achtbaanrit van 5 maanden. Ik krijg de laatste weken regelmatig de vraag wat de hoogtepunten van dit seizoen waren. Dat is zoiets als een kind aan het eind van groep 3 vragen wat de leukste letters waren die hij dit schooljaar heeft geleerd. Moeilijk en nogal willekeurig dus. Maarrrr… ik ga toch een poging wagen. In omgekeerde volgorde van de ehm… hoogte van het punt.
De enige soort die dit jaar niet tot broeden kwam voor de camera’s was de gierzwaluw. Toch kregen we wel degelijk af en toe mooie beelden te zien vanuit de Oranjekerk in Amsterdam.
Voordat Beleef de Lente goed en wel op gang was, waren de bosuilen al klaar. Deze vroegbroeders brachten twee jongen groot. Waarbij vooral de momenten dat ze zogenaamde gathangers zijn, het altijd erg goed doen bij de kijkers. De eerste gathanger kukelde meteen van de tak, maar het liep uiteindelijk goed af.
Een nieuwe soort voor Beleef de Lente was de blauwe reiger. Zelfs nu nog zijn de laatste jongen op het nest te vinden in het Amsterdamse park Frankendael. Het lukte overigens pas na drie pogingen de camera op een succesvol nest in de kolonie te richten. Eindelijk kregen we die schitterende punkkoppies van de jonge reigers in beeld.
De koolmezen vormen jaarlijks een succesnummer. Lekker herkenbaar, want in vrijwel ieders tuin. En er gebeurt altijd wel iets dramatisch. Deze keer ging het om een nest met negen eieren die allemaal uitkwamen, maar waarvan er vier jongen door verschillende omstandigheden (onder meer de kou in deze periode) het leven lieten. Uiteindelijk vlogen er toch nog vijf jongen keurig uit!
Dit jaar konden we voor het eerst twee slechtvalknesten tegelijk volgen: de overbekende op de Mortel en deze keer ook een stel op het ABN Amro-gebouw in Amsterdam. In Amsterdam brachten de valken drie jongen groot, waarmee het na het uitvliegen niet bij allemaal goed is afgelopen. Op de Mortel waren er drie eieren waarvan er twee uitkwamen. Twee kerngezonde jongen vlogen uit, maar voor die tijd maakten ze het hun moeder als echte pubers soms knap lastig.
Jarenlang hebben we tevergeefs geprobeerd broedende ijsvogels voor de lens te krijgen, steeds tevergeefs. Sinds vorig jaar is de ban gebroken, en hoe. We hebben nu voor het tweede jaar op rij een complete ijsvogelfabriek in beeld, waarbij aan de lopende band jonge ijsvogels worden geproduceerd. Bijna letterlijk, als je kijkt naar die fascinerende voedselcarrousels die ze vormen. Visueel was het hoogtepunt van dit seizoen echter een ongekende knokpartij buiten de nestkom.
Uit eigen onderzoek is gebleken dat de ooievaar bij Beleef de Lente vrijwel ieder jaar de populairste vogel is bij kinderen. Hoe dat kan, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk herkennen kinderen ooievaars nog, omdat het nog niet zo lang geleden is dat ze door hen bij hun ouders zijn afgeleverd. Of een wat minder melige verklaring: kinderen houden van drama. Want daar staat de ooievaar jaarlijks garant voor. Steevast laat een deel van de jongen het leven; de ene keer wat spectaculairder dan de ander. Dit jaar redden drie van de vijf uitgekomen kuikens het niet. Kou en regen waren de boosdoeners. Gelukkig groeiden de overige twee op tot prachtige volwassen vogels, die begin deze maand het luchtruim kozen.
De kerkuilen kenden een lang seizoen. Ook nu nog zijn de jongen in de kast en op de plank te vinden, waar zij nog steeds gevoerd worden door hun moeder. Die moeder verdient overigens een medaille. Als plotseling alleenstaande vrouw heeft zij namelijk alle zeilen moeten bijzetten om een deel van haar kroost – dat aanvankelijk uit zeven kuikens bestond – groot te brengen. Halverwege het seizoen kwam manlief namelijk door onbekende reden niet meer terug, zodat zij er verder alleen voor stond. Je weet dan dat een deel van de jongen het niet gaat redden. Simpelweg omdat ze niet genoeg prooien in haar eentje kan vangen. Toch deed ze daar heroïsche pogingen toe. In sommige nachten ving ze zelfs tientallen muizen. Zo lukte het haar tóch om drie prachtige volwassen kerkuilen af te leveren.
Misschien wel het spectaculairste en vérstrekkendste moment van BDL 2017 was de aanval van de marter bij de steenuilen in Winterswijk. Het vrouwtje werd daarbij te grazen genomen. Of ze het heeft overleefd, is nooit duidelijk geworden. Duidelijk was wel dat ze niet meer terugkwam. De rover maakte daarmee indirect een eind een veelbelovend nest van vier kuikens. Het mannetje was, ondanks manmoedige pogingen, namelijk niet in staat de kuikens groot te brengen en deze stierven dan ook één voor één.
Tegelijkertijd konden we een ander nest - in Dongen – volgen. Hier lukte het de uilen wél om de jongen groot te brengen.
Onbetwist hoogtepunt van BDL 2017 is de soap van de kleine karekieten en de koekoek. Begin juni, op een moment dat we normaal gesproken gaan afbouwen bij BDL, kregen we ineens niets minder dan goud in handen. Student Bram Ubels had een nest van een kleine karekiet gevonden met daarin twee karekieteneieren en een koekoeksei. En zo beleefden we een wereldprimeur: live voor de camera’s een uit het ei komende en opgroeiende koekoek. Ongekend spectaculair. Alles leek goed te gaan, totdat een zomerstorm het nest instabiel maakte en het enorm gegroeide koekoeksjong tot tweemaal toe uit het nest gleed. De vogel werd naar de opvang gebracht, waar hij is uitgegroeid tot een prachtige volwassen koekoek die binnenkort wordt vrijgelaten.
Daar bleef het echter niet bij: de dappere karekieten begonnen snel daarna aan een nieuw nest, waarin ze in recordtijd drie jongen grootbrachten. Ook allemaal live te volgen voor onze camera’s. Een ongekend succes dus en een ode aan het vogelouderschap.
We zetten er een streep onder. Op woensdag 26 juli om 20.02 uur gaan de camera's uit, maar blijven blogs en filmpjes nog gewoon te lezen en te bekijken.
Het zal moeilijk worden seizoen 2017 te overtreffen. Maar dat zeiden we ook over seizoen 2016, seizoen 2015 en … enfin. Elk seizoen van Beleef de Lente verloopt volstrekt anders dan het voorgaande. Dat is natuurlijk ook de grote aantrekkingskracht ervan. Je kunt gewoon niet stoppen met kijken, want ieder moment kan er weer wat onverwachts gebeuren. En we kunnen het hier allemaal 24/7 live volgen, een lange lente lang, dankzij een leger van wel 70 vrijwilligers.
De vogels zijn natuurlijk de sterren, maar de webloggers, clipmakers en moderators verdienen die status wat mij betreft net zozeer. Onze grote dank gaat dan ook uit naar hen. Net als naar alle techneuten die alles (film)technisch zo goed mogelijk draaiende proberen te houden.
Bij Vogelbescherming zijn we inmiddels al begonnen met de voorbereidingen van Beleef de Lente 2018, wat uiteraard het allermooiste seizoen óóit gaat worden. En zo wordt het stukje bij beetje eeuwig lente.
Tot volgend jaar!
namens het hele BDL-team
Louis van Oort
Ook zo genoten van Beleef de Lente?
Sms BEDANKT naar 4333 en steun Vogelbescherming eenmalig met 3 euro.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..