Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland
Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | vrijdag 15 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1318x
Vorig seizoen, kwam vrouw kerkuil helaas niet tot broeden. Een paar kauwtjes nam bezit van de nestkast en brachten één jong groot. Na het uitvliegen nam vrouw kerkuil weer bezit van haar kast, maar tot een broedsel kwam het niet meer.
Veel kerkuilenparen blijven tijdens de winter in de buurt van hun nest en de plek waar ze paren. Plaatstrouw geldt óók voor solitaire uilen. Die zitten soms jaren achtereen op dezelfde plaats. Als er tenminste voldoende voedsel gevonden kan worden en er een plek is voor een nest. Onze vrouw kerkuil was vorig jaar alleen. We moeten afwachten of er zich een partner heeft gemeld.
Het vernieuwde Beleef de Lente-team staat te popelen bij de start van het 13e seizoen. Nog nooit waren we met zoveel vrijwilligers. We houden je graag op de hoogte van de achtergronden bij de beelden. Aan ons zal het in ieder geval niet liggen!
Dit jaar lees je blogs van Mara, Pieter, Bernice, Ben, Sienna, Mary en Johan. Ed maakt ook in 2019 de clips van de kerkuil en natuurlijk maakt de moderator het team compleet.
Dit jaar is het mogelijk dat kijkers van Beleef de Lente bijdragen aan onderzoek voor de kerkuil. Het idee is om de prooiaanvoer te monitoren. We zoeken vrijwilligers die per toerbeurt de live beelden willen kijken en bijhouden hoeveel prooien er binnen komen en om welke soorten het gaat.
Meedoen? Graag! Je kunt het kenbaar maken door je naam en mailadres door te geven, we komen hier later op terug.
Ik wens u veel kijkplezier bij de kerkuil!
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..