Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Beleef de Kerkuil 2021: een herhaling!?

Bernice Goffin | woensdag 14 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 841x

Inmiddels hebben we ook ei nummer drie mogen verwelkomen! Of er nog meer eieren bijkomen zal deels afhangen van de muizenstand. Hiertoe ging ik maar eens de prooiaanvoer vergelijken met die van vorig jaar. En wat blijkt: de overeenkomsten zijn bijna eng!
Foto André Eijkenaar

Een lekker extraatje? O nee, toch niet.

In het broedseizoen heeft vrouw kerkuil genoeg aan circa 70-80 gram muizenvlees per nacht. In de periode vanaf de eerste prooioverdracht tot de afgelopen nacht (24 nachten) was het geschatte gemiddelde gewicht aan door man aangevoerd muizenvlees… 90 gram per nacht! Het lijkt er dus op dat vrouw zelfs nog kan genieten van een extraatje… Ware het niet dat man kerkuil af en toe ook vindt dat hij een extra muis uit de voorraad verdient. Misschien heeft hij er ook even de rekenmachine bij gepakt en besloten dat vrouw meer dan genoeg muizen krijgt. Vorig jaar kwam het gemiddelde over de eerste 24 nachten uit op 89 gram, bijna hetzelfde dus.

 

Copy-paste?

Maar daar houden de overeenkomsten niet op. De verdeling tussen de prooisoorten is pas écht vergelijkbaar met vorig jaar. In beide jaren begint het aanvankelijk met vooral een overvloed aan spitsmuizen: veel meer spitsmuizen dan je normaliter in het dieet van de kerkuil zou verwachten. Vervolgens lijkt het er opeens op dat de stand van de grotere en voedzamere muizen, de woelmuizen en ware muizen, goed op gang komt: de woelmuis neemt de positie van meest gevangen prooi over.

 

Vorig jaar legde de toenmalige vrouw des huizes drie eieren. Zou het, gezien alle overeenkomsten in de prooiaanvoer, nu dan ook bij drie eieren blijven? Daar ben ik niet zeker van: er is namelijk ook een belangrijk verschil.

 

Timing is alles

De kerkuilen lopen dit jaar namelijk in alles circa twee weken vóór op vorig jaar. Waar vorig jaar het eerste ei pas op 21 april verscheen, konden we het nu al op 8 april verwelkomen. De prooiaanvoer kwam dit jaar ook circa twee weken eerder op gang, en man kerkuil maakte eerder de overschakeling van spitsmuizen naar woelmuizen. Dit alles duidt erop dat de muizenstand dit jaar éérder op gang is gekomen dan vorig jaar en dus ook meer kans heeft om nog verder te groeien. Als je het zo bekijkt, is het dus toch best mogelijk dat we dit jaar meer eieren kunnen verwachten dan vorig jaar.

 

Verwacht het onverwachte

Maar ja, ik zou het ook wel iets vinden voor vrouw kerkuil om, na al mijn analyses, tóch weer lekker onverwachts te doen. Het is dat de Beleef de Lente vogels niet weten dat we meekijken, anders zou ik het sterke vermoeden hebben dat ze ervan genieten om theorieën van bloggers in de prullenbak te gooien. Indien vrouw kerkuil een vierde ei heeft gepland, is de kans groot dat we die donderdag in de middag of avond zullen zien. Mocht er vrijdagochtend nog stééds geen vierde ei liggen, dan pak ik mijn papierversnipperaar er wel bij…

 

Veel dank aan het OZ-team voor het verzamelen van deze waardevolle gegevens over de prooiaanvoer! Gemiddelde prooigewichten gebaseerd op het artikel 'Wat weegt die muis; gewichten intacte muizen'  door Ronald van Harxen en Pascal Stroeken in het blad Uilen (2019).

De verhouding tussen prooisoorten van dit jaar tot nu toe. De afgelopen 24 nachten is er al een grote verandering in de prooikeuze te zien.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs