Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Balts, prooioverdrachten, copulaties en ........ indringers!

Martin Vink, Vogelwerkgroep Gemert | zaterdag 11 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1246x

De afgelopen weken was het redelijk rustig maar de laatste twee dagen is er een vreemd mannetje bij de toren waargenomen. Dit mannetje probeert mogelijk het territorium van het huidige mannetje over te nemen. Een spannende tijd voor het koppeltje lukt het hun om indringers op afstand te houden?

Het mannetje en vrouwtje zijn al enkele weken druk aan het baltsen en paren (copuleren). In het begin zoekt zij al toenadering tot het mannetje maar hij durft dan nog niet zo goed. Dit is ook best wel gevaarlijk, een vrouwtje kan een mannetje makkelijk doden als het niet “klikt”. Het mannetje gaat steeds meer prooien brengen en probeert haar zo voor zich te winnen. Het vrouwtje heeft ook veel voedsel nodig in dit stadium want ze moet in optimale conditie zijn om eieren te gaan produceren. Door de prooioverdrachten, die zowel in de lucht als op de toren plaatsvinden, vermindert de agressie van het vrouwtje, het verstevigt de paarband en kunnen de paringen beginnen. Deze paringen duren maar enkele seconden en vinden meerdere keren per dag plaats en gaan door tot het laatste ei is gelegd.
De eieren wegen tussen de 40 en 50 gram, bij een legsel van vier eieren is dit een totaal gewicht van 160 tot 200 gram! Het vrouwtje zelf weegt ongeveer tussen de 900 en 1300 gram. In ongeveer een week tijd legt zij dus een vijfde tot een zesde van haar lichaamsgewicht aan eieren. Dit is een enorme prestatie en vergt veel energie van het vrouwtje, het mannetje speelt hierin dus een heel belangrijke rol om haar van voldoende voedsel te voorzien. Het vrouwtje moet namelijk ook nog in goede conditie blijven om zelf prooien te vangen en indringers te verjagen.
Het vrouwtje maakt de door het mannetje gemaakte nestkom verder in orde, ze legt de steentjes goed en soms is ze voor langere tijd buiten de nestkast. Zoals het er nu naar uitziet kunnen we de komende dagen het eerste ei verwachten.


Vogelwerkgroep Gemert

Vogelwerkgroep Gemert is eind 1988 opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. Het werkgebied van de VWG Gemert omvat de voormalige gemeente Gemert, bestaande uit Gemert, Handel, De Mortel en Elsendorp. De VWG heeft o.a. de volgende doelstellingen: - beschermen en inventariseren van de in het werkgebied voorkomende vogels - plaatsen, controleren en schoonhouden van nestkasten, -wanden - weidevogelbescherming - Biotoopverbetering i.s.m. de gemeente - geven van voorlichting aan belangstellenden - organiseren van vogelwandelingen en lezingen - opze Bezoek de website van Vogelwerkgroep Gemert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs