Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Amersfoortsche Courant 1902: Waar blijven onze vogels?

Wilkor-Jan Top | zaterdag 15 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 215x

Ik was aan het struinen op internet toen ik een oud artikel tegenkwam uit de vorige eeuw. Het gaat om een artikel in de zaterdageditie van de Amersfoortsche Courant. Op 10 mei 1902 (5e jaargang, no 5187) werd er geschreven dat de vogels wegblijven. Alleen had dat wel een iets andere reden dan nu…

 

 

''De vogelvanger''


‘’Hoe komt het, dat in onze boschen al stiller en stiller wordt! Waar blijft het vroolijk volk der meezen en pimpels?’’. Dit is een van de zinnen waarmee het artikel wordt gestart. Het is een goede vraag die gesteld wordt, alleen is de uitkomst nogal wat anders dan nu, in 2023.
Er wordt geschreven over een man genaamd ‘’ de vogelvanger’’. Deze ‘’vogelvanger’’ heeft een korte stok van dwarshout bij zich, welke hij in de grond steekt. Ook een kleine steenuil, een beeldje, komt tevoorschijn. Een langere stok wordt voorzien van ‘lijmgarden’. En dit geheel wordt in de buurt geplaatst van een andere steenuil. Deze steenuil vliegt op het beeldje af en komt vast te zitten in de prooi van ‘’ de vogelvanger’’. Tegenwoordig noemen we dit een jager. Ook wordt er geschreven:   ‘’een brutale koolmees ziet zijn vijand , den uil,  nu weerloos in het daglicht’’. Er wordt beschreven dat er vele vogels rondom de uil vliegen om hem te narren. De uil spreidt zijn vleugels en jaagt de vogels weg. Dan komt de jager eraan en stopt de uil in zijn ‘’donkere kooitje met de groezelige klepklap’’. Volgens de schrijver van het artikel sterven er op deze manier heel wat vogels. Vooral insecteneters zijn een prooi voor de vogelvanger. Ook de kool- en pimpelmees dus. De vogels worden ‘’meegevoerd naar het bedompte woonvertrek’’ en ‘’ de anderen worden in goed gesloten kooitjes per spoor naar Amsterdam gezonden, waar de vogelvanger zijn afnemer heeft’’. De auteur van dit artikel pleit ervoor om deze stroperij tegen te gaan. Zo roept hij De Maatschapij tot bescherming van dieren op tot het aandringen van het strafbaar maken van het vangen, verkopen en in voorraad hebben van vogels. Ook worden eigenaren van bossen en omringde terreinen gevraagd de vogelvangers te verbieden.

 

In 2023 gaat het er heel anders aan toe


Gelukkig komt stroperij anno 2023 nog zelden voor en hebben we goede regels die onze gevleugelde vrienden beschermen. Men kan niet zomaar meer een vogel vangen en verkopen. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming. Hierin staat onder andere vermeld dat het per wet verboden is (artikel 3.1, lid 1) om vogels opzettelijk te doden of te vangen. Ook is het niet toegestaan om opzettelijk vogelnesten te vernielen, te verstoren en/of weg te nemen.

Tegenwoordig zijn er ook veel mensen die om de pimpel- en koolmezen denken. Veel burgers hebben  een nestkastje in de tuin. We hopen dat onze koolmees ook nog komt broeden. En als het u wat te lang duurt, en u vraagt zich af: ‘’ Waar blijven onze vogels’’,  denk dan aan het verhaaltje van ''de vogelvanger’’ en dat hier gelukkig niet de oorzaak ligt! De vogels zijn er wel, alleen moeten we geduldig afwachten tot ze ons huisje ontdekt hebben! 😊

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs