Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Ambassadeur voor de basiskwaliteit

Ronald van Harxen, STONE | zaterdag 25 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 416x

Ons veldwerk zit er bijna op. Ruim 140 broedgevallen hebben we gevolgd. De meeste op bekende plekken, maar ook weer een flink aantal nieuwe erbij. Wat altijd weer opvalt is hoe blij erfbewoners zijn met 'hun' steenuilen. Als er één vogelsoort is die harten verwarmt, dan is het wel de steenuil.

Gisteren nog mensen die vermoedden dat er steenuilen hadden gebroed in de open kapschuur die als garage dienst doet. In het midden daarvan bevond zich een dakspant die door de uilen veelvuldig als zit - en schijtplek wordt gebruikt. Dat was goed te zien ook. Aan weerszijden van de balk had het steenuilenschijt 'geregend'; de grond zag er wit van. Met het parkeren van de auto's hielden ze er rekening mee: niet onder de balk. Het alternatief: de nestplaats ongeschikt maken zodat er niet meer gepoept zou worden, hadden ze als optie al verworpen: 'Zo leuk, die steenuilen, die wil je toch graag op je erf houden!'

Wijze woorden

De vrouw des huizes sprak wat mij betreft wijze woorden toen ze zei dat je de natuur moet nemen zoals die is en enig ongemak maar moet tolereren. Als je steenuilen wil moet je voor lief nemen dat je in het vroege voorjaar soms wakker gemauwd wordt en dat je vloer een beetje ondergepoept wordt. Laat op je erf ruimte voor ander leven: muizen, mussen, spreeuwen en meikevers bijvoorbeeld. Ook als die enig ongemak met zich meebrengen. Zonder die beesten hebben de steenuilen misschien een pracht van een nestkast, maar een lege maag. Dus geen muizengif maar muizenruiters en geen engerlingen bestrijden, maar ze wat jonge aanplant gunnen. Want waar muizenruiters zijn, zijn muizen en waar engerlingen zijn, zijn meikevers. En waar muizen en meikevers zijn, zijn steenuilen. Zo simpel zit de natuur soms in elkaar.

Basiskwaliteit Natuur

Het lijkt soms of natuur alleen iets is voor natuurgebieden met een hek eromheen en een bordje verboden toegang. Niets is minder waar. Ook in het zogeheten cultuurland moet je volop kunnen genieten van natuur. Helaas is dat lang niet overal meer het geval. Om daar verbetering in aan te brengen introduceerde Vogelbescherming het begrip basiskwaliteit: 'een minimum niveau waar onze omgeving aan zou moeten voldoen om deze leefbaar te houden voor natuur en mens.' Op 3 en 4 februari 2023 organiseert STONE i.s.m. Vogelbescherming een symposium over hoe de steenuil kan helpen die basiskwaliteit te realiseren. Noteer dus vast die data. Nadere informatie wordt te zijner tijd bekend gemaakt op de site steenuil.nl en via de nieuwsbrief van STONE. 

Meer lezen over Basiskwaliteit Natuur op de site van Vogelbescherming.

STONE gaf eerder het boekje Erfbeesten uit: over de steenuil en al die andere soorten die er op een gezond boerenerf voorkomen. U kunt het hier bestellen.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs