Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Renée
Renée | woensdag 25 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 799x
De broedfase startte op de dag dat het eerste ei is gelegd. Dat was dit jaar op dinsdag 20 maart om 6:11. Bijna 701 uur later op woensdag 18 april om 11:09 kroop Kuukeen uit het ei. Het tweede ei werd gelegd op donderdag 22 maart om 19:11 en Biskuuk kwam iets minder dan 694 uur later op vrijdag 20 april om 16:42 uit het ei gekropen.
Wewe heeft een jaar lang de eeuwige roem gewonnen, door de uitkomst van beide eieren goed te voorspellen in de ¨kom-uit-het-ei-poll¨ Gefeliciteerd!
*Voordat een vergelijking met afgelopen jaren gemaakt kan worden, moet worden vermeld dat in 2017 de camera´s van Beleefdelente pas aan gingen op 6 maart, V zat toen al 18 dagen te broeden. De beelden waren (voor 6 maart) achter de schermen maar beperkt beschikbaar, vandaar dat we van die broedfase geen volledige gegevens hebben.
In 2018 was de aanvoer van 13 vogels even groot als in 2015. Dat jaar was het ook een slecht muizenjaar, dus is het logisch dat M voor een deel overstapte op vogels als voedsel.
In 2016 was het aantal muizen tijdens broedfase bijna het dubbele van dit jaar. Wat ook weer een bevestiging is van minder muizen nu, in en rond het Limburgse bos (of ze kunnen zich dit jaar beter verstoppen dan in 2016...)
V heeft dit jaar 54 prooien gekregen in de kast. Maar er zijn meerdere prooioverdrachten buiten de kast te horen geweest. Aangezien we ze niet voor de camera gezien hebben en we dus geen 100% zekerheid hebben van een PO (prooioverdracht), zijn die niet meegenomen in de statistieken.
Gemiddeld per nacht kreeg V bijna 1,8 prooien per nacht. Dat is ietsje minder dan in 2015 en 2016, maar het blijkt genoeg te zijn voor V.
V is tijdens de broedfase 97% in de kast op de eieren geweest. Dat is een iets hoger percentage dan voorgaande jaren.
V maakte in 2018 meer uitstapjes per dag tijdens de broedfase, maar de uitstapjes waren wel korter. V is, zeker in het begin van de broedtijd, regelmatig een korte tijd de kast uit geweest omdat M zat te roepen in de buurt. Er hebben in een aantal van die uitstapjes vermoedelijke prooioverdrachten plaatsgevonden.
Ook het aantal prooivogels heeft invloed op het aantal uitstapjes gehad. Zodra V een vogel kreeg van M, nam ze die in 12 van de 13 gevallen mee de kast uit. Buiten de kast werd die vogel dan waarschijnlijk geplukt en opgegeten. Zo hield V haar kast wel redelijk netjes.
Voorlopig kunnen we dit jaar, qua prooien, het best vergelijken met 2015. Wat kunnen we dan komende weken eventueel verwachten?
In 2015 kregen de kuikens onder andere naaktslakken, kikkers en salamanders als prooien voorgeschoteld. V bracht ook een keer een vleermuis, maar daar waren de kuikens toen niet van gediend. De meest bijzondere prooi was dat jaar een hazelworm.
We kunnen dit jaar dus misschien nog wel wat variatie in prooien verwachten. Afgelopen nacht bracht M in ieder geval weer een muis. Kijk maar naar het clipje ¨Man bosuil voert¨ en geniet nog even na van het mooie moment!
Bewonder en verwonder!
Renée
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..