Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

AJU, Paraplu

Paul J. Marcus | donderdag 8 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1113x

Er komen nog steeds mooie beelden van ABN-AMRO door. Zo konden we op 7 juni tegen 9:00 een juveniele valk in de kast zien.

 De ABN-AMRO-valken werden dit jaar op 16 mei geringd. De maten en gewichten gaven aan dat het om een mannetje en twee vrouwtjes ging. Het mannetje woog een ons of zeven en de wijfjes elk bijna een kilo. De valken werden van een aluminiumkeurige ring van het Vogeltrekstation Arnhem voorzien en van een witte ring met een drielettercode. Een van de vrouwtjes kreeg code AJU. Nomen est omen, want we moesten al snel afscheid van haar nemen. Adieu AJU! Ze heeft vermoedelijk maar één keer gevlogen. Nadien werd haar overblijfsel opgevist uit een vijvertje bij de bank.

Spannende fase

Het uitvliegen is een spannende fase in het leven van de vogels. Vooral voor ons, toeschouwers. Midas Dekkers schreef ergens, dat het waarnemen van een happy ending in de natuur vooral een zaak is van op tijd afhaken. Uiteindelijk loopt het met alle beesten slecht af. Als we die wijze raad ter harte nemen, mogen we het uitvliegen van de twee andere ABN-AMRO-valken, met codes die ik hier niet mag onthullen, nu al wel als een succes beschouwen, want ook vandaag zaten het jonge mannetje en het jonge vrouwtje in blakende gezondheid op het hoogste gebouw van dit bankkantoor. Ze hebben dus de storm van gisteren goed doorstaan.

Hoe verder?

Hoe gaat het verder? De jonge valken zullen de eerste weken voedsel krijgen van de ouders. Vaak wordt dat in de lucht overhandigd. De prooi wordt dan door de vliegende ouder naar het vliegende jong geworpen, die het in de lucht moet opvangen. Dat gaat aanvankelijk weleens mis, maar gaandeweg raken ze er bedreven in. Ze zullen achter allerlei passerende vogels aan vliegen, eerst om met ze te ravotten en te spelen, vervolgens wordt het serieuzer en zullen ze proberen de vogels zelf te pakken. De jongen gaan op den duur ook steeds verdere dagtrips maken. Uiteindelijk komen ze niet meer terug. Dat is doorgaans een maand of twee na het uitvliegen.

Rondhangen

Een enkele keer blijft een jong bij de ouders rondhangen tot in het volgende broedseizoen. Dan kán het behulpzaam zijn bij het grootbrengen van de nieuwe lichting jongen. Zo niet, dan wil het zich wel vergrijpen aan een pas uit het ei gekropen jong, zoals we twee jaar geleden bij een jonge slechtvalk op de Hemweg zagen. Deze nam nog weer een jaar later de toko over van zijn vader, om met zijn moeder voor nieuw nageslacht te zorgen.

Normaliter horen we niets meer van de jongen die het ouderlijk huis hebben verlaten. Soms komt er een terugmelding uit Nederland of uit Duitsland, België of zelfs Groot-Brittannië of Polen.

Dank

Dit is een uitgelezen moment voor Beleef de Lente om afscheid te nemen van de valken van ABN-AMRO. Mijn dank gaat uit naar ABN-AMRO en zijn medewerkers voor het faciliteren van Beleef de Lente. Ook veel dank voor Vogelopvang De Toevlucht, die al jaren de in het ongerede geraakte jonge valken uit Amsterdam en omgeving van een wisse dood redt.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs