Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Achter de mannen aan

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 22 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 477x

Onze man is geringd in het najaar 2016. Hij heeft er dus minstens zes broedseizoenen opzitten, mogelijk meer want de plek is al sinds 2013 bezet. Daarmee staat hij in de top tien van langstzittende mannen in ons gebied. De lijst wordt aangevoerd door een man met negen bewezen dienstjaren.

Op koffievisite?

In 2020 troffen we hem voor de eerste keer in de nestkast die aan de rand van Barlo-dorp hangt. Het dier bleek tien jaar daarvoor door ons geringd op een plek 700 meter verderop. Omdat er een open stuk landbouwgrond tussen zit, kon hij vanaf zijn nieuwe stek zijn ouderlijk huis zien liggen. Of hij elke zondagochtend met een bloemetje voor zijn moeder op koffievisite ging, hebben we niet kunnen achterhalen, maar het zou zomaar kunnen. Dat was de enige keer dat we hem troffen, maar waarschijnlijk heeft hij er alle tussenliggende jaren - vanaf 2012 - gezeten.

Een belangrijke waarneming, want hij leverde veel informatie op. Maar ook een toevallige want we hadden hem zomaar kunnen missen. Mannen hebben we veel minder in beeld dan de vrouwen, simpelweg omdat we ze veel minder terugvangen. Maar omdat we al zo lang achter mannen aanzitten, hebben we toch heel wat feitjes weten te verzamalen.

Honkvast, verknocht aan de buurt en niks menselijks is ze vreemd

Mannen blijven zitten waar ze zitten, blijkt uit onze gegevens. Geen enkele keer hebben we een man later op een andere plek aangetroffen dan de eerste keer dat we hen terugvingen. Honkvast dus, maar ook verknocht aan de buurt. Het liefst vestigen ze zich zo dicht mogelijk bij moeders pappot, zo bleek namelijk. De 700 meter in het voorbeeld hierboven is zeker geen uitzondering. De mannen die we als nestjong ringden en later op hun broedplek terugvingen, bleken gemiddeld 2,4 kilometer afgelegd te hebben. Beslist geen reislustige types dus.

Nog een leuk feitje: het liefst doen ze het met een leeftijdsgenootje, maar voor een leeftijdsverschil van vijf jaar draaien ze ook hun hand niet om. Daarbij maakt het ze niet uit of het om een onbeschreven jong ding of om een rijpere dame op leeftijd gaat. We troffen beide varianten. Niks menselijks is ze vreemd, omze uilenmannen.

Burgermansfatsoen

Sommige broedplekken lijken overigens meer op een sexclub dan op een fatsoenlijk en degelijk Hollands burgergezinnetje. Wat te denken van de nestkast in Vragender waar we in negen jaar tijd niet alleen vijf verschillende vrouwen, maar ook zes verschillende mannen troffen. De langste relatie duurde twee jaar. De andere man die er twee jaar bleef had in beide jaren een andere vrouw en de overige vijf hadden elk een andere vrouw. Een soort van ontmoetingsplek voor onervaren dames en heren?

Op een plek in Meddo was de pastoor (of dominee; dat weet je nooit zeker in Meddo) waarschijnlijk al lang niet meer op bezoek geweest getuige de Sodom en Gomorra-achtige taferelen die er zich afspeelden: vijf vrouwen en drie mannen in drie jaar tijd, een man met twee vrouwen, twee zoons die bleven 'hangen' en het mogelijk met de 'vriendin' van hun vader deden, en dat is dan nog maar wat wij konden ontdekken. Hadden daar de camera's opgestaan: oh la la la!

Uilen 11: Achter de mannen aan

Zomaar wat feitjes uit de analyse van de mannen in onze Winterswijkse populatie.  Voor het komende nummer van Uilen, te verschijnen in december/januari, zetten Pascal en ik de mannenfeiten eens netjes voor u op de rij. Net zoals we het in nummer 10 deden voor de dames in ons gebied. Als u begunstiger wordt van STONE (€ 17,50 per jaar) kunt u het straks op uw gemak doorlezen, onder de kerstboom of met een schaal oliebollen onder handbereik. Wilt u ook het 'vrouwennummer' ontvangen dan is enige haast geboden want we zijn er bijna doorheen. Stuur simpelweg een mailtje met 'Bestelling Uilen 10' naar het contactadres en na betaling van € 10 (exclusief portokosten) krijgt u het direct thuisbezorgd. Vergeet niet uw adresgegevens te vermelden! 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs