Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

ABN-AMRO

Paul J. Marcus | zondag 9 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1106x

In 2004 gedroeg een paartje Slechtvalken zich broedverdacht op de Zuidas. In 2013 werd daar een kast geplaatst op het hoofdkantoor van ABN-AMRO, er werd meteen met succes gebroed.Dit seizoen begon de eileg op 3 maart. IJs en weder dienende, zullen de eieren, zeker 3 mogelijk 4, nu gauw uitkomen.

Met vreugde geven wij kennis van de start van de eileg van de Slechtvalken op het hoofdkantoor van ABN-AMRO aan de Zuidas in Amsterdam.

Dat had ik u op 3 maart jongstleden willen mededelen. Toen lag het eerste ei namelijk in de kast. Inmiddels is het legsel compleet. Ik meen vier eieren, maar ik heb er zelf ten hoogste drie gezien. De ouders zitten namelijk nogal vast op het legsel.

Niet alleen de beelden van dit broedgeval kwamen laat. Ook de kast aan de Zuidas werd pas geplaatst, een jaar of acht nadat de eerste poging tot vestiging van de Slechtvalken in deze buurt was mislukt. Op 13 maart 2004 had een paartje grote belangstelling voor de liftschacht van Mahler-4 in aanbouw. Ik had toen al het vermoeden, dat ze daar een ei hadden. De voortvarende werkzaamheden maakten een succes onmogelijk.

Vaak wordt gesteld, dat Slechtvalken door de kasten op hoge gebouwen worden gelokt. Het zijn echter niet de kasten, waardoor de Slechtvalken worden aangetrokken, maar de gebouwen zelf. Een verkeerd geplaatste kast, van alle gemakken voorzien, kan zich in het geheel niet in de belangstelling van de valken verheugen. Maar een rustig, hoog gelegen plat dak met niks, of een kraaiennest in een electriciteitsmast of in een boom. Daar lopen de valken wel warm voor.

Stadse Slechtvalken hebben, ook als het slechts overwinteraars zijn uit verre streken, een grote voorliefde voor het geschreven woord. Het zijn echter geen lettervreters. Ze zitten op de letters: de valken van ABN-AMRO verblijven graag op het logo van deze bank, maar versmaden ook de logo’s van Kempen & Co en Van Lanschot niet. In de Riekerpolder zitten de valken op het PWC-logo, TKB, ADP en Atradius. Bij het Rembrandtpark dienen de letters van WestCord Hotel en Ringpark vaak als zetel. De eigenaren van dergelijke zitbehoeften, voorzien de logo’s van stekels, teneinde de valken ervan te weerhouden er gebruik van te maken. Haalt niks uit. Ze lijken er juist door te worden aangemoedigd. Op de stekels kunnen prooien goed worden vastgepind. Dat doen ze ook op het ABN-AMRO kantoor.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs