Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
oehoe vliegt op van vaste plukplaats (Gejo Wassink)

Door Gejo Wassink

Aantalsontwikkeling in Nederland

Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | maandag 1 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 136x

In het blog van 27 maart heeft u kunnen lezen dat het eerste goed gedocumenteerde broedgeval van de oehoe in ons land in de Encigroeve bij Maastricht werd vastgesteld. Maar hoe is de kolonisatie van ons land daarna verlopen?
Bron: Oehoewerkgroep Nederland

Weinig vooruitgang in het begin

Van 1997-2003 gebeurde er bar weinig in het Nederlandse 'oehoeland'. Het bleef bij het broedpaar in de Encigroeve. Een enkele keer werd er een tweede territorium vastgesteld, maar veel stelde het allemaal dus nog niet voor. Opmerkelijk was wel dat er in 2002 een eerste oehoepaar werd ontdekt buiten Limburg in de steengroeve van Winterswijk.

2004....het echte begin?

Pas in 2004 begon het er een beetje op te lijken. Er werden toen op 7 plekken oehoes vastgesteld. Op die van Winterswijk na nog allemaal in Zuid Limburg. De steengroeves die daar aanwezig zijn werden nu langzaam maar zeker allemaal bezet.

Opnieuw geen spektakel

Wie denkt dat het dan vanaf 2004 wel zal zijn begonnen met de sterke opmars van de oehoe heeft het mis. Tot en met 2011 ging het als een slak heuvelopwaarts (van bergopwaarts was geen sprake) en kwam de teller op 11 territoria te staan. Natuurlijk fantastisch voor zo'n zeldzame soort, maar nog niet echt om over naar huis te schrijven.

Eindelijk een beetje schot in de zaak

In de periode 2012-2017 gingen we de 20 territoria voorbij. Een fantastisch resultaat vonden we. In het begin van deze periode voorspelde ik dat we wel eens een keer 25 oehoeterritoria zouden kunnen krijgen. Daar werd destijds wat lacherig op gereageerd door ornithologen in Nederland.

explosie

Na 2017 ging het los!!! Jaarlijks kwamen er 10 of meer territoria bij. Elk jaar vroegen we ons weer af hoe lang dit door zou gaan. En elk jaar werden de balkjes in de grafiek fors langer. In 2023 kwam de teller op 84 te staan. Ongekend en nooit verwacht. Op dit moment heeft de Oehoewerkgroep een kleine 80 locaties waar oehoes zijn gemeld. Maar dat moeten er meer zijn. Niet iedereen geeft alles nog door.....er treedt al wat gewenning op bij sommige vogelaars.

 


Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs