Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

‘Aaah, toe dan? Mag ik dat éne extra muisje?’

Bernice Goffin | vrijdag 17 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 780x

In mijn vorige blog voorspelde ik, op basis van uiterlijk, dat K1 (het oudste kuiken) iets meer muizen tot zich had genomen dan K2. Zeg nou zelf, K1 ziet er toch nét iets ronder uit. Maar klopte mijn voorspelling ook met de gegevens?
Het geschatte voedselgewicht wat elk kuiken heeft gegeten per nacht in de afgelopen 3 weken.

Aan de rekentafel

In het bovenstaande grafiekje heb ik de geschatte gewichten weergegeven dat K1 en K2 elke nacht aan voedsel hebben binnengekregen. Om het grafiekje wat overzichtelijk te houden alleen van de afgelopen drie weken. De gewichten heb ik berekend per prooisoort: een spitsmuis weegt immers slechts ongeveer de helft van een woelmuis! Je zult dan ook begrijpen dat de grafieken niet helemaal precies kunnen zijn: met name van de restprooien wisten we niet meer altijd wat voor een muizensoort het was en heb ik dus een gemiddelde moeten nemen.

 

Netjes delen

Met uitzondering van enkele slechte nachten (met name regenachtige nachten) is de prooiaanvoer goed. We kunnen zien dat over het algemeen de kuikens redelijk netjes delen: op de meeste nachten verschilt het voedselgewicht van K1 en K2 niet zo veel. Er zitten wat uitschieters tussen, maar het is op basis van dit grafiekje moeilijk te bepalen wie er nou meer eet.

 

Maar dat éne extra muisje…

Als we naar de gemiddeldes kijken wordt het al wat duidelijker: in de afgelopen 3 weken heeft K1 gemiddeld 73 gram aan voedsel per nacht binnengekregen. Voor K2 is dat 64 gram. Het verschil is dus niet erg groot, maar het lijkt erop dat K1 soms nét even dat ene spitsmuisje extra eet. Zou dat de oorzaak zijn van het wat rondere uiterlijk van K1? Als je het aan K1 vraagt zal hij waarschijnlijk naar zijn overmatig donzige verenpak wijzen. Maar dankzij het onderzoek weten we nu dat er onder die berg dons mogelijk nét even wat meer gewicht zit dan bij K2.

 

Het gaat goed!

Betekent dit dat het met K2 minder goed gaat? Zeker niet: het gaat met beide kuikens gewoon prima en er is genoeg eten! Ikzelf krijg soms zelfs de indruk dat K2 wat ondernemender is dan K1, ondanks dat K2 jonger is. Ik ben erg benieuwd wie er als eerste de grote stap de buitenwereld in zal maken… Het zal niet lang meer duren, dus houdt de camera’s vooral in de gaten!

 

Disclaimer: de prooigewichten zijn gebaseerd op gemiddelde gewichten van muizensoorten en dus geen exacte berekening. 

Wanneer gaan wij kuikens buiten de kast zien?

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs