Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

5 feitjes over de ongelooflijke reis van de gekraagde roodstaart

Saskia Wijte | woensdag 22 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 915x

Ze hebben elkaar gevonden! Man was al een tijdje terug op het erf en op 21 april werden het paar weer herenigd in hun nestkast nadat ook vrouw de weg terug had gevonden vanuit Afrika. Best knap, aangezien de reis vanuit Afrika een slordige 5000 kilometer bedraagt. 5 feitjes over hun reis op een rij.
De route

Veel van de Nederlandse gekraagde roodstaarten brengen de winter door in Burkina Faso. De reis daarheen is zo'n 5000 kilometer en de vogels leggen 'm twee keer per jaar af: één keer tussen maart en mei, en één keer tussen augustus en oktober.

1. De West-Europese route

De meeste Nederlandse trekvogels nemen de West-Europese route. Dit is een populaire route onder ooievaars, gierzwaluwen, en ook onder onze gekraagde roodstaart. De route voert langs de kust van Frankrijk en Spanje, en via de straat van Gibraltar naar het Westen van Afrika.

2. Solitaire nachtreiziger

Gekraagde roodstaarten leggen de reis solo af. Vandaar dat manlief al even in Nederland was en vrouwlief nog niet. Ze vliegen 's nachts: het is dan koeler en er is minder wind. En nog een belangrijk voordeel: er zijn dan veel minder vijanden, want roofvogels vliegen overwegend overdag.

3. Pauze

Gekraagde roodstaarten kunnen wel 55 tot 60 kilometer per uur vliegen. De reis van Nederland naar Afrika (en uiteraard ook andersom) duurt zo'n 3 a 5 weken. Ze nemen onderweg namelijk regelmatig even pauze. Zo kunnen ze uitrusten en opvetten, want het vliegen kost veel energie. Ook schuilen ze voor slecht weer.

Vogels die van of naar de Sahel trekken moeten de Sahara oversteken. De warmte en droogte in de woestijn maakt dat een zware onderneming, want plek om te schuilen of te rusten is er niet of nauwelijks. Ook is er bijna geen voedsel te vinden om op te vetten. Voor ze de Sahara oversteken eten ze daarom extra veel. En als het even kan wachten ze tot ze wind mee hebben, want met een zandstorm en tegenwind overleven maar weinig vogels de oversteek.

4. Plaats van bestemming (of vertrek, net hoe je het bekijkt): De Sahel

De Sahel is een landstreek in Afrika die zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan tot aan de Rode Zee. De Sahel ligt ten zuiden van de Sahara en ten noorden van het tropisch regenwoud.

Het grootste deel van het jaar is het er droog, maar van juli tot september regent het er juist vaak. De natuur komt er dan tot leven en het zorgt ervoor dat er in onze herfst en de winter daar veel te eten is. Precies op het moment dat er in Europa weinig voedsel is. Een ideale plek voor Europese trekvogels om te overwinteren dus. In de loop van onze winter komt er een einde aan het feestmaal en is er weinig voedsel meer te vinden. Tijd om weer terug te keren naar Europa, en zo zijn man en vrouw roodstaart in april weer in Nederland gearriveerd.

5. Living on the edge: bescherming van trekvogels in de Sahel

De Vogelbescherming is niet alleen actief in Nederland. Samen met allerlei samenwerkingspartners werkt de Vogelbescherming wereldwijd aan projecten die bijvoorbeeld leefgebieden voor vogels zoveel mogelijk herstellen en/of beschermen. Zo ook in de Sahel. Het landschap wordt er hersteld, er zijn heel veel bomen geplant en er word samengewerkt me de lokale bevolking en lokale boeren om dit gebied zodat de trekvogels ook in de Sahel beschermd worden. Meer informatie over het project "Living on the edge" staat hier.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gekraagde roodstaart Alle Beleef de Lente blogs