Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Reactie op de invasie van jonge bosuilen

Door Mark Hessels

12 uilen op het erf ? 🦉🦉🦉🦉🦉🦉🦉🦉🦉🦉🦉🦉Je kunt ook overdrijven…

Mark Hessels | vrijdag 30 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 268x

Deze week struikelde je bijna over de uilen hier. Zes jonge kerkuilen in de kast en in de hooiberg en M en V die af en aan vlogen. En dan nog 4 puberende jonge bosuilen die het erf en de hooiberg belaagden op zoek naar eten. En dan heb ik de adulte bosuilen waarschijnlijk nog over het hoofd gezien
Jonge bosuilen in de hooiberg: (boven) ontmoeting bij de kast (onder) uitkijkplek op de hooivork

Uilen parade

We zijn inmiddels best wat gewend hier wat uilen betreft. De kerkuilen horen al vele jaren bij de vaste erfbewoners en de bosuilen zitten aan alle kanten om ons heen. Dan nog af en toe 1 of 2 oehoes die overvliegen of een korte tussenstop maken en een handjevol piepende ransuilen op de achtergrond; over uilenaandacht hebben we jaarrond absoluut niet te klagen.

Toch was afgelopen week wel weer een nieuw hoogtepunt. Twaalf (of misschien zelfs dertien of veertien ?) uilen tegelijkertijd hadden we hier nog niet eerder vastgesteld. Gelukkig is het (deels) ook vastgelegd door de BdL camera’s anders zou het haast een sterk verhaal voor in de kroeg lijken.

 

Basisopstelling van acht

Nou klinkt 12 (13/14) natuurlijk als heel veel, maar als je al start met een basisopstelling van 8 dan ben je natuurlijk al een eind op weg. Die waren er natuurlijk al een tijdje, maar het grote verschil is dat de kerkuilen de laatste week steeds duidelijker aanwezig zijn geworden op het erf. Terwijl de eerste 4 jongen de hooiberg iedere nacht aan het afstruinen zijn en zelfs af en toe al even snuffelen aan de wereld daarbuiten, vliegen M en V af en aan met momenteel zo’n 25-30 prooien per nacht. Het geheel wordt muzikaal ondersteund door K5 en K6, die de hele nacht melden dat de bestelling ook nog steeds in de kast afgeleverd mag worden. Dus ook zonder bosuilen is het al een drukte van belang.

 

Puberende hangjongeren

Ons erf grenst aan twee bosuil territoria en al weken lang hangt er een groepje van 4 bosuilpubers rond op en naast het erf. Ze hebben inmiddels de bouw van een volwassen bosuil, maar zitten nog steeds overal te piepen om eten. Zodra het donker wordt komt het langzaam op gang. Eerst een piepje in de verte, dan nog een en nog een en dan langzaam steeds dichterbij en steeds meer. En uiteindelijk zitten ze overal; in de bomen, op het dak van de schuur, op het dak van de hooiberg en deze week dan ook eerst naast en later in de hooiberg. Hun piepjes waren al langere tijd te horen op de camera’s, maar deze week kwamen ze dan uiteindelijk ook vol in beeld.

 

En was het een gezellige ontmoeting ?

De afgelopen tijd kon je al regelmatig zien dat de kerkuilen wat onrustig werden van al die bosuilactiviteit om het erf. Zowel de jongen als de volwassen kerkuilen waren erg waaks als de piepjes te vaak of te dichtbij te horen waren. Ondertussen kon ik met een nachtcamera precies volgen waar de bosuilen op dat soort momenten zaten; vaak vlak naast de hooiberg of op het rieten dak. Dus die waakzaamheid was bepaald niet overdreven.

Maar hebben ze nu ook wat te vrezen van deze pubers ? We hebben op deze camera’s al vele malen gezien hoe zelfs volwassen bosuilen verjaagd worden door het broedend kerkuilenpaar. En we hebben in het verleden, maar ook afgelopen week zelfs ook al gezien hoe jonge kerkuilen succesvol hun hooiberg helpen verdedigen. Dus dat lijkt wel goed te zitten.

Toch komen deze bosuilen niet bepaald voor de gezelligheid langs. Een volwassen bosuil met honger is een serieuze bedreiging voor de nog onhandige kerkuiljongen. Nu lijkt het gelukkig met die honger wel mee te vallen en dan is een kerkuil meestal toch wel een iets te gevaarlijke prooi.

Maar deze pubers lijken iets anders te hebben ontdekt. Op een of andere manier hebben ze in de gaten gekregen dat er rondom de hooiberg een continue aanvoer van smakelijke hapjes is en als je naar hun gedrag kijkt dan lijkt het er op dat ze proberen prooien te onderscheppen en af en toe ook met succes.

Zo zag ik M of V kerkuil aan komen vliegen met een prooi en die werd in de lucht belaagd door 2 jonge bosuilen. De prooi viel in het tumult uiteindelijk op de grond en werd daar opgepikt door één van de overvallers; missie geslaagd. Veel vaker zag ik dat de volwassen kerkuilen ontweken of onverstoorbaar doorvlogen en dat de overvallers afdropen, maar de moeite van het proberen leek het zeker waard. Het enige dat ik nog niet met zekerheid heb vastgesteld is of de adulte bosuilen hier ook nog een rol in spelen. Ik heb ze nog niet met zekerheid kunnen vaststellen en op basis van uiterlijk gaat dat in het donker ook niet meer lukken nu de jongen al zo volgroeid zijn.

 

Beelden zeggen meer dan woorden

Ik kan nog wel een tijd verder vertellen over wat er buiten de camera’s allemaal te zien is, maar de beelden voor de camera zijn natuurlijk minstens zo mooi en interessant. En gelukkig hebben we daar ook al de nodige fraaie bosuilontmoetingen op staan. Het blijft voorlopig nog genieten hier. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze prachtige clip.

Jonge bosuilen op de nachtcamera: (boven) in de bomen op en naast het erf (onder) op en naast de hooiberg

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs