Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Mooi in het midden van het beeld

Door Joep van de Laar

1-3

Joep van de Laar, STONE | zaterdag 15 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1292x

Het was gisteren een heel goede vrijdag. Voor ons, steenuilkastkijkers, en vanzelfsprekend vooral voor het Winterswijkse steenuilpaartje: mevouw Winterswijk legde haar eerste ei. Dat is 4 dagen eerder dan het langjarig gemiddelde voor de eerste eilegdatum.

's Middags zag ik beide uiltjes nog lekker samen tutdoezelen in de kast. Niets aan de hand dus. De verrassing was dus nog best groot toen er vroeg in de avond toch een ei gelegd bleek te zijn. Dat moet gebeurd zijn tijdens een beeldstoring (zie het filmpje).

Daarmee is ook mevrouw Winterswijk begonnen aan haar legsessie. Relatief vroeg, al spant haar Dongense collegaatje wat dit betreft natuurlijk de kroon. Die was er maar liefst 14 dagen eerder bij.

Hoeveel eieren?

Heel benieuwd waar het aantal eieren gaat uitkomen. Gaat ze het 3-legsel van Dongen overtreffen? Die kans zit er zeker in. De gemiddelde legselgrootte bij de steenuil ligt immers tegen de 4. Dan moeten er ook legsels van 4 of 5 zijn om bij dat gemiddelde te geraken. 4-legsels komen het meest voor (zie de figuur in een eerder blog van Pascal). 

Net als iedereen ben ook ik benieuwd of mevrouw Winterswijk de 4 (of 5...) gaat halen. Zover is het nog niet, eerst maar eens het tweede ei.  Als alles goed gaat kunnen we dat in de loop van eerste Paasdag tegemoet zien. 

Lang(er) genieten?

In eerdere jaren moesten wij kijkers telkens met pijn in het hart toezien hoe ook het laatste der jonkies de wijde wereld in vloog. Zo'n week of vijf konden we steeds genieten van hun capriolen en de opvoedkundige ingrepen van beide oudervogels. Afijn, in de jaren dat het allemaal goed ging dan toch...

Dit jaar, met twee nesten in beeld, en met een zo'n fors verschil wat betreft eerste eilegdatum mogen we ons alvast een klein beetje verheugen op een 'verlengde' jongenperiode. Als alles goed gaat dan toch..... Laten we nog maar een beetje voorzichtig zijn. Eerst maar eens afwachten wat mevrouw Winterswijk nog in petto heeft, qua eieren. Zullen we voorlopig toch maar even uitgaan van het goede?

Wij van STONE wensen iedereen fijne paasdagen!

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs