Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Kauw, Albert Fopma

Door Albert Fopma
Kerkuilenwerkgroep Nederland

'Gelukkig', dit jaar geen Kauwen in de kast?

Albert Fopma, Kerkuilenwerkgroep Nederland | donderdag 15 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1313x

Vorig jaar zaten er in Dongen in het begin telkens Kauwen in de kast. Dit jaar viel dat gelukkig mee. Maar elders in het land hoorden we via onze Facebook-pagina dat er weer menig nestkast is gekraakt door de Kauwen.

De Kauw is net als de Kerkuil op grond van de Wet natuurbescherming een wettelijk beschermde vogelsoort. Dit betekent dat je broedende Kauwen en hun nesten niet zomaar mag verstoren of verwijderen. Hiervoor heb je een ontheffing nodig.

Voor menig kastenbezitter en kastencontroleur is het moeilijk te verproppen dat je deze ongewenste nestkastkrakers wettelijk met rust moet laten.

Maar er is wel een oplossing.....

Wanneer men zorgt voor een lange invliegpijp of een invliegpijp met een knik dan kan men het de Kauwen lastig maken om de kasten te kraken.  Ze krijgen de takken dan niet meer goed in de kast.

 

 

 

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs