Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mark Hessels
Mark Hessels | vrijdag 29 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 122x
De uitdrukking ‘ei van Columbus’ staat voor een ogenschijnlijk eenvoudige oplossing voor een heel moeilijk probleem. Als je er eens wat langer over nadenkt dan is eigenlijk ieder ei wel een ei van Columbus.
Ga maar na hoeveel eisen er wel niet aan zo’n eitje gesteld worden. Het moet niet te zwaar zijn, maar wel oersterk. Het moet in het lijf van een vrouwtje gemaakt worden, liefst van bouwstoffen die ze redelijk makkelijk kan vinden, maar moet vervolgens ook wel het vrouwtje weer uit kunnen en bij voorkeur zonder keizersnee. Het moet lucht doorlaten, maar bacteriën buiten houden. Het moet niet kapot gaan tijdens het ruige sexleven van de ouders, maar zo’n piepklein mager kuikentje moet het uiteindelijk wel zelf open kunnen maken.
Nou, als iemand mij de opdracht had gegeven om daar eens iets handigs voor te verzinnen, had ik m denk ik meteen weer terug gegeven. Geen beginnen aan, daar is geen oplossing voor, zoek maar iemand anders.
Nou is het ei ook niet iets wat van de een op de andere dag door een of andere slimmerik is uitgevonden. De evolutie heeft daar eens lekker een paar miljoen jaar de tijd voor genomen en daarbij onderweg vast ook heel veel fouten gemaakt, maar uiteindelijk bleef er iets over dat zo goed bleek te werken dat alle andere vogels dat ook wel graag wilden (en ook de reptielen en amfibieën waren enthousiast en zelfs het vogelbekdier en de mierenegel hebben als enige zoogdieren stiekem ook een kopie van het bouwplan gemaakt).
Er wordt heel wat afgeblogd over eieren en dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk. Het blijven fascinerende dingen en in deze fase van de broedperiode is er ook niet altijd veel spannends te beleven. Het meest spannende gebeurt nu buiten ons zicht aan de binnenkant van dat kalkschaaltje.
E1 is bij het verschijnen van dit blog al 5-6 dagen oud en hoewel er van binnen al van alles aan het veranderen is, is daar zelfs als je het ei zou open maken nog niet heel veel van te zien. Die eerste fase van de ontwikkeling gaat nu eenmaal wat langzamer, maar in de komende week zal dat al heel veel sneller gaan. In dit blog uit 2021 staat een hele mooie compilatiefoto, die een beetje indruk geeft van hoe en hoe snel die ontwikkeling in het ei verloopt.
We hebben natuurlijk nog geen idee op hoeveel eitjes M en vooral V gaan inzetten dit jaar, maar er is een redelijke kans dat we zowel eitjes voor, tijdens als na Pasen gaan krijgen. E6 tegen het einde van 2e paasdag of op 3e paasdag; het zou zo maar kunnen. Het is in ieder geval duidelijk dat M een paar andere jachtplekken aan het gebruiken is. Het veld rondom onze hoeve is nog steeds kleddernat, dus veel meer dan kikkers zijn daar nu niet te halen. Ik hoor M zijn strijdkreet de laatste weken ook regelmatig aan de andere kant van het bos. Daar is het ook wel nat, maar toch al een stuk droger dan hier. Hopelijk is die voorraadkamer goed gevuld en is daar genoeg te halen totdat de voedselsituatie op en rond het erf ook weer beter wordt.
Ik ben heel benieuwd wat het onderbuikgevoel van V over de huidige situatie zegt en hoeveel extra eitjes zij nog verantwoord vindt.
Heb je nog veel meer vragen? Lees dan zeker ook even de aankondiging hieronder.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..