Leefgebied: Overal waar ondiep water voorhanden is dat in voldoende voedsel voorziet. Om te broeden zijn bomen onmisbaar, daar waar de combinatie te vinden is zijn blauwe reigers nooit ver weg.
Voedsel: gevarieerd menu, maar vooral vis (ook rivierkreeft, salamanders en kikkers, mollen, muizen en afval).
Aantal: 11.100-11.500 broedparen in 2015
Broedtijd: februari-mei
Aantal eieren: 4-6
Aantal legsels: 1
Broedduur: 23-28 dagen
De blauwe reiger broedt van februari tot en met mei, meestal in slordige kolonies in bomen, maar steeds vaker ook solitair. De voorkeur gaat uit naar plekken waar rovers moeilijk bij komen; eilandjes in een vijver of plas bijvoorbeeld.
Het nest bestaat uit takken, soms aangevuld met riet en waterplanten. Het vrouwtje maakt het nest, het mannetje voert de bouwmaterialen aan. Het nest wordt vaak meerdere jaren gebruikt (maar soms door een roofvogel gekraakt).
Legt meestal 4-6 bleek-blauwgroene eieren, die in 23 tot 28 dagen worden uitgebroed. Anderhalve maand later zijn de jongen vliegvlug. Maar ze blijven vervolgens nog 10 tot 20 dagen op en bij het nest.
Vroeger lag landgoed Frankendael buiten de stad, nu is het een druk stadspark aan de Amsterdamse Middenweg. Het park telt zo'n 35 soorten broedvogels waaronder een reigerkolonie.
De eerste reiger zat er in 1910. Toen werden er twee nesten gemeld door Eli Heimans. Die werden nog gedood omdat men vreesde voor een kolonie. Via een flink aantal tussenstappen via Oosterpark en Oude Oosterbegraafplaats wisten de reigers toch een plek te veroveren. Na tijden met al gauw 150 paar, zitten er nu zo'n 30 à 40 paar.
Trouw publiceerde enige tijd geleden een mooi artikel over de vogels in Frankendael. En lees ook het blog van Frank van Groen over de geschiedenis van de reigers in park Frankendael.