Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Zo, bijna klaar !

Mark Hessels | vrijdag 12 juli 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 94x

De camera’s van Beleef de Lente gaan bijna uit, want alle nesten zijn zo'n beetje klaar. 'Maar, ik zie nog iedere dag prachtige jonge kerkuilen, toch?' Ja, de definitie van ‘klaar’ is voor iedereen een beetje anders en eerlijk is eerlijk, die langzame kerkuilen doen er ook wel heel erg lang over.

Lekker lang(zaam)

Een tijdje terug schreef ik er al een blog over. De kerkuil volgen is niet een snelle snack voor tussendoor. Daar moet je eens even goed voor gaan zitten en de haast van onze maatschappij even buiten de deur zetten. De kerkuil neemt zijn tijd en voor de liefhebbers is dat juist zo aantrekkelijk. Geen haastige groei en snel weer door, nee gewoon gram-voor-gram, veer-voor-veer en als je het geduld kunt opbrengen is dat juist een verademing. Slow-TV op zijn best.

 

De cyclus bijna compleet

Gelukkig voelden de kerkuilen het al een beetje aankomen en zijn ze dit jaar maar op tijd begonnen met broeden en daardoor hebben we in ieder geval nog kunnen genieten van de prachtige fase waarin de jongen aan het oefenen zijn in de hooiberg. Toch ieder jaar wel een van de hoogtepunten van de lente voor mijzelf.

De jongen zitten iedere ochtend keurig terug in de kast en dat zal ook nog wel een tijdje zo blijven. Maar het kan opeens ook snel gaan. Ze zijn iedere nacht al volop aan het vliegen in een wijde boog om de hooiberg heen. Af en toe delen we wat filmpjes waarin dat mooi te zien is. Die vluchten zien er echt als volleerd uit. Dus wat dat betreft zijn ze wel klaar. Dat jagen dat schiet nog niet echt op. M en V zijn nog een beetje te zorgzaam en dan is de behoefte om zelf te gaan jagen niet zo groot. Maar eerlijk gezegd is die fase ook wel moeilijk om goed te volgen, zelfs met de nachtcamera.

 

Mooie herinneringen en vooral nog even lekker genieten

Er is al veel over geschreven, het was weer een seizoen met een lach en een traan. Een heel optimistisch paartje dat zomaar besloot 7 eieren te gaan proberen in dit jaar dat wij toch als behoorlijk mager zagen. Helaas kregen wij en niet zij een beetje gelijk en begonnen de kuikens een voor een af te vallen. Gelukkig stopte het aftellen bij 3 overlevers en dat is voor dit seizoen denk ik een prachtig resultaat. Bij het ringen bleken deze drie al niets tekort te komen en dat is sindsdien alleen nog maar beter geworden.

Nu nog even lekker genieten van een paar prachtige nachten en dan langzaam voorbereiden op het onvermijdelijke afkicken.

 

Hulp bij het afkicken nodig ?

Hier volgen een paar tips die je misschien kunnen helpen om die naderende moeilijke periode door te komen.

Net als andere jaren komen er met enige regelmaat berichtjes over hoe het de uilen en de andere bewoners van Grenslicht vergaat. Je kunt dit volgen via:

https://www.facebook.com/Grenslicht

Wil je helpen de omgeving van Grenslicht mooi en veilig te houden voor al die prachtige dieren ? Teken dan alsjeblieft deze petitie tegen het waanzinnige plan om Duitse windmolens vlakbij onze natuurhoeve en het omringende natuurgebied te plaatsen. Ik hoop zo dat er minstens 500 handtekeningen bij komen. Deel de petitie ook alsjeblieft onder andere natuurliefhebbers:

https://tegenwindwinterswijk.petities.nl/

En deze stond misschien al in je agenda, maar anders hoort hij daar zeker in thuis. 28 september organiseren we de landelijke uilendag, boordevol interessante verhalen en prachtige beeldreportages over al die prachtige uilen van Nederland. Ook een mooie kans om al die andere uilenmensen van Beleef de Lente eens in levende lijve te ontmoeten. Zorg dat je erbij bent ! Kijk voor meer details regelmatig op deze website.

https://www.kerkuil.com/nw-17825-7-4363026/nieuws/landelijke_uilendag_2024.html

 

 

Dit is mijn laatste blog voor dit seizoen. Hoe de toekomst gaat lopen weet je maar nooit, dus ik neem voor nu alvast afscheid, maar echte uilenliefhebbers komen elkaar altijd wel weer ergens tegen.

(1) M en V in rustiger tijden (2) Zeven eitjes, grote plannen (3) Alle eieren uitgekomen (4) K1-2-3-4 (5) Ondertussen bij de buren 5 wiko's uitgevlogen (6) K1-2-3 klaar voor het echte werk buiten de kast (7) K1-2-3 bijna klaar om op eigen poten te staan.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs