Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Bernice Goffin
Bernice Goffin | maandag 8 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 103x
Hoewel wij hadden verwacht dat de vele regen zou leiden tot een lagere muizenstand dan vorig jaar, zou het kunnen dat de kerkuilen iets weten wat wij niet weten. Door net als vorig jaar 7 eieren te leggen zet vrouw hoog in. Ze hoopt in ieder geval een groot deel van deze eieren te kunnen grootbrengen, anders zou ze er niet zomaar zoveel leggen. Maar ook onderdeel van de broedstrategie van de kerkuil is dat als de voedselsituatie toch wat lager uitvalt, de jongsten het niet redden. Ik kan een uitgebreid blog schrijven over waarom de kerkuil deze strategie toepast, maar makkelijker nog is om te verwijzen naar een blog van vorig jaar waarin Mark dit haarfijn uitlegt: lees deze hier.
Behalve de kerkuil kunnen we dit jaar nog genieten van maar liefst 3 andere uilen bij Beleef de Lente. Maar vooral bij de kerkuil zien we bovengenoemde broedstrategie met soms flinke legsels. De andere uilen doen dit in mindere mate. Waarom past juist de kerkuil deze strategie toe en wat betekent dit voor de soort?
Meer dan alle andere uilen bij Beleef de Lente is de kerkuil zeer afhankelijk van het aanbod van veldmuizen voor het grootbrengen van jongen. Van nature schommelen de aantallen van veldmuizen behoorlijk per jaar en de kerkuil heeft zich hier dan ook op aangepast. Als ze net als de steenuilen gemiddeld 4 eieren zouden leggen en daar nauwelijks van kunnen afwijken, zouden kerkuilen niet goed kunnen profiteren van de plotselinge veldmuis-pieken waar ze zo goed op aangepast zijn. Zonde en niet goed voor het voortbestaan van de soort! Door meer eieren te kunnen leggen en vaak net iets hoger in te zetten dan je zou verwachten, kunnen kerkuilen maximaal profiteren van muizenpieken en in goede jaren meer jongen grootbrengen dan bijna elke andere uilensoort.
En dit heeft de kerkuil succesvol gemaakt op wereldschaal. De soort heeft één van de grootste verspreidingsgebieden van alle uilen (samen met de velduil, die niet toevallig nagenoeg dezelfde broedstrategie toepast). Op elk continent behalve Antarctica komt de kerkuil voor; er zijn maar weinig vogelsoorten die dit kunnen nadoen. De voor ons soms harde broedstrategie heeft voor de kerkuil dus tot enorm succes geleid. Dat gaan ze niet veranderen omdat het voor ons vervelende beelden oplevert als een klein jong het niet red. Gelukkig maar.
Ik ben heel benieuwd hoe het seizoen verdergaat. Voor de meeste kijkers voelt 7 eieren als meer dan genoeg, maar gelukkig gaan wij daar niet over en luisteren de uilen niet naar ons als we zeggen ‘nu is het wel genoeg’. Zou vrouw kerkuil onze mening delen dat er inmiddels genoeg eieren liggen, of volgen er toch nog meer verrassingseieren? De tijd zal het leren.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..