Navigatie overslaan
Rouwkwikstaart / Shutterstock Alle berichten
Rouwkwikstaart / Shutterstock Gert Ottens

Door Gert Ottens
Medewerker Vogelbescherming

Witte kwikstaart vs. Rouwkwikstaart

Geplaatst op 3 april 2025

De witte kwikstaart moet wel één van de bekendste zangvogels van ons land zijn. Ze komen bijna overal voor, vaak in onze directe omgeving. En met hun kenmerkende gedrag (het ‘kwikken’ van de staart) vallen ze vaak op. De nauw verwante rouwkwikstaart is een zeldzame broedvogel in Nederland, die hier vooral te zien is op doortrek naar broedgebieden elders. Hoe je ze uit elkaar houdt, is nog best lastig. Bekwaam je daarom in de kwikstaartherkenning.

Witte kwikstaarten zijn vrijwel het hele jaar door aanwezig in Nederland, vooral als broedvogel en als trekvogel in voor- en najaar. Overwinteren doen ze bij ons in klein aantal. De rouwkwikstaart is een broedvogel van met name Groot-Brittannië, en de kusten van noordwest-Frankrijk tot in Noorwegen. Broedgevallen worden in ons land jaarlijks in zeer klein aantal vastgesteld, vaak in de vorm van mengparen met witte kwikstaart.

Bij de meeste mengparen is het mannetje een rouwkwikstaart, waarschijnlijk omdat die het makkelijkst te herkennen zijn. De grootste aantallen ‘rouwkwikken’ trekken hier door in maart-april, vooral in de kuststreek. Beide zijn deze periode samen te zien en daarmee mooi te vergelijken.

Witte kwikstaart / Koos Dansen Voorjaarsmannetje (want duidelijk zwart-wit koppatroon) witte kwikstaart. Grijze rug en lichtgrijze flanken zijn typisch voor deze (onder)soort. Bij vrouwtjes zijn de zwarte delen van de kop soms grijs, en vaak minder scherp begrenst. Foto: Koos Dansen. Witte kwikstaart / Koos Dansen

Zwart-witte rouwkwikstaart

Zoals gezegd is de determinatie van deze twee vogels niet altijd makkelijk. Uitzondering daarop zijn volwassen mannetjes. De grijze delen in het verenkleed van de witte kwikstaart zijn bij rouwkwikstaarten meestal namelijk gitzwart. Een man ‘rouwkwik’ is daarmee vooral zwart-wit. De flanken zijn daarnaast donkergrijs en door de zwartachtige zijborst verbonden met de zwarte borst. De witte randen aan de dekveren op de bovenvleugels zijn vaak uitgebreider wit dan bij witte kwikstaart en vallen door het contrast met de zwarte mantel extra op.

Rouwkwikstaart / Shutterstock Een typisch mannetje rouwkwikstaart. Onmiskenbaar door de zwarte rug en stuit, en de zeer donkergrijze flanken en zwartige zijborst. Foto: Shutterstock. Rouwkwikstaart / Shutterstock

De vrouwtjes

Bij adulte vrouwtjes is het beter opletten. Die verschillen bij de witte kwikstaart door de minder uitgesproken en zwak begrensde zwarte ‘kopkap’. Het koppatroon van vrouwelijke rouwkwikken lijkt sterk op dat van de mannetjes. Rouwkwikstaarten zijn ook in dat kleed verder vaak donkerder van boven dan witte kwikstaarten. De rug is vaak donkergrijs met zwarte vlekken, de stuit is zwart (meer donkergrijs bij witte kwikstaart). En ook het grijs van de flanken is bij vrouwtjes rouwkwikstaart meestal uitgebreider en donkerder dan bij hun ‘nichtjes’ uit Engeland en omgeving.

Rouwkwikstaart / Jan Lok Vrouwtje rouwkwikstaart. Koppatroon als adulte man, donkergrijze rug met zwarte vlekjes en zeer donkergrijze (voor)flanken. Foto: Jan Lok. Rouwkwikstaart / Jan Lok

Hybriden?

Helemaal opletten is het bij hybriden. Want beide vogels vormen geregeld mengparen, zeker daar waar de broedgebieden overlappen zoals langs het vasteland van Europa en dus in Nederland. Deze vogels zijn vaak moeilijk of zelfs niet op naam te brengen. Vogels met kenmerken van beide komen regelmatig voor. Dat hoeven trouwens niet altijd hybriden te zijn. Want beide (onder)soorten kunnen variatie in hun verenkleed vertonen.

Maar goed, dat is voor de echte fijnproevers. Begin eerst met de meest uitgesproken vogels te bestuderen, dat wil zeggen volwassen mannen en vrouwen in het voorjaar. En als je er bij andere vogels niet uit komt, geen probleem: dat overkomt de beste vogelaar.

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee