Navigatie overslaan
Grutto / Robert Westerhof Alle berichten

Ottershagen: grutto-bolwerk in Twente

Geplaatst op 27 maart 2025

Het oosten van Nederland is niet de meest voor de hand liggende plek om weidevogels zoals de grutto te zoeken. Dat is buiten bolwerk Ottershagen gerekend, helemaal in de oostpunt van Twente, in het Beneden Dinkeldal bij Ootmarsum. De plasdras-graslanden van Ottershagen vormen een ware magneet voor weidevogels.

Waar de beekdalen van de Hollandsegraven, Springendalsebeek en de Dinkel samenkomen, ten noordoosten van Ootmarsum, niet zo ver van de Duitse grens, ligt het natuurgebied Beneden Dinkeldal. In het hart daarvan vind je het 85 hectare grote, natte en laaggelegen weidevogelgebied Ottershagen van Natuurmonumenten.

Ottershagen / Robert Westerhof Ottershagen / Robert Westerhof

20 paren grutto

In het voorjaar trekken de natte weilanden, kruidenrijke graslanden en ondiepe plassen van Ottershagen talloze weidevogels als kievit, tureluur, scholekster, gele kwikstaart, graspieper en slobeend aan. Ook de watersnip en veldleeuwerik laten zich hier zien.  

Maar het meest in het oog springen toch wel de grutto’s. Robert Westerhof van Vogelwerkgroep Heemhuis Ootmarsum telt al jaren de weidevogels in Ottershagen: “In Twente vind je nauwelijks grutto’s, dus we koesteren de 20 broedparen die we hier hebben. Helaas was 2024 door de kou en nattigheid een belabberd jaar en kwamen er hooguit drie kuikens groot, maar we hopen natuurlijk dat dit jaar beter zal zijn. Want het blijft toch een prachtige vogel om naar te kijken.” 

Grutto / Robert Westerhof Grutto / Robert Westerhof

Optimaal beheer voor weidevogels

Natuurmonumenten doet er samen met lokale boeren alles aan om de omstandigheden voor de weidevogels zo optimaal mogelijk te maken. Een elektrische waterpomp pompt in het voorjaar water op de graslanden om een ‘plasdras-situatie’ te creëren. Er zijn eilandjes aangelegd tussen de ondiepe plassen waar de vogels kunnen broeden. Om de vos en andere predatoren uit het gebied te houden, staat er een stroomraster rondom het terrein. De boeren maaien zo laat mogelijk. Lang gras met kruiden blijft staan en vroeg in het jaar komt ruwe stalmest op het land, zodat de jonge weidevogels genoeg insecten kunnen vinden. Zo is er een waar walhalla voor weidevogels gecreëerd.

Grutto met jong / Robert Westerhof Grutto met jong / Robert Westerhof

Mooie vogelkijkhut

Vanaf het ernaast gelegen zandpad is Ottershagen moeilijk te overzien, maar daar is iets op gevonden. Een oude paardenstal werd verbouwd tot een fraaie vogelkijkhut. Robert Westerhof: “Je staat op een verhoogd plateau, waardoor je een geweldig uitzicht hebt op het weidevogelgebied. Ik kan hier met mijn telescoop uren staan te kijken. Vooral in april en mei is het fantastisch met al die rondvliegende en baltsende weidevogels. Ook in juni is het nog heel leuk als de weidevogels jongen hebben. In juli en augustus loopt de activiteit drastisch terug en is er soms nog maar weinig te zien. Dus zorg dat je hier bent in het voorjaar.”

Vogelkijkhut Ottershagen / Robert Westerhof Vogelkijkhut Ottershagen / Robert Westerhof

Zeldzamere gasten

Weidevogels broeden in Ottershagen dus in behoorlijke dichtheden. Maar er is nog veel meer te zien. Robert Westerhof: “De ondiepe plassen trekken in april veel trekkende steltlopers aan zoals bosruiter, witgat, oeverloper, kleine plevier, groenpootruiter, kemphaan en ook de zeldzamere soorten als zwarte ruiter, lepelaar, kanoet, kleine strandloper en Temmincks strandloper. Er zijn in de trektijd ook elk jaar wel paapjes en tapuiten te zien. En de pijlstaart en zomertaling komen regelmatig langs.” 

“Leuke broedvogels zijn de bergeend, krakeend, slobeend, gele kwikstaart, bosrietzanger en roodborsttapuit en aan de bosrand kun je vaak de wielewaal horen roepen. Nog een apart verhaal zijn de wulpen. Die broeden niet in de kern van Ottershagen, maar ze gebruiken het wel als rust- of slaapplek. In maart en april zitten er soms meer dan 40 exemplaren in het veld. Maar onze meest spectaculaire zeldzame broedvogel was toch wel de grauwe kiekendief die hier in 2020 met succes drie jongen grootbracht. Ik hoop dat die nog eens terugkeert. Maar ik hoop vooral dat de grutto’s in 2025 weer eens een goed broedjaar hebben.” 

Ontdek nog veel meer prachtige vogelgebieden in eigen land én heel Europa via Birdingplaces.eu.

Lepelaar / Robert Westerhof Lepelaar / Robert Westerhof

Hoe er te komen?

Ottershagen ligt ten noordoosten van Ootmarsum aan de Kerspelweg in Tilligte. De Kerspelweg is een onverharde weg. Best te bereiken per fiets, maar ook per auto toegankelijk. Je kunt voor de vogelkijkhut parkeren, waar plaats is voor zo’n drie auto’s. De onverharde weg kan na regen in slechte conditie zijn, en dan kun je eventueel parkeren op het punt waar de onverharde weg begint. Ottershagen is niet direct bereikbaar met het openbaar vervoer. Een optie is per bus (onder meer vanaf NS-station Almelo) naar Ootmarsum en daar een fiets huren.  

Een bezoek aan de vogelkijkhut van Ottershagen is mooi om te combineren met de fietsroute van Natuurmonumenten door het Beneden Dinkeldal.

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee