Geplaatst op 17 april 2019
Uitgangspunt voor het ontwerp van Tij was een plek te creëren waar mensen de prachtige deltanatuur van het Haringvliet kunnen beleven. Vogelbescherming en Natuurmonumenten nodigden omwonenden uit om met een passende naam te komen voor het vogelobservatorium. Uit ruim 700 inzendingen selecteerde de vakjury - bestaande uit Fred Wouters (directeur Vogelbescherming Nederland), Jan de Roon (boswachter Natuurmonumenten) en Camilla Dreef (ambassadeur Vogelbescherming Nederland en vlogger voor het Haringvliet), de naam Tij.
Fred Wouters, directeur Vogelbescherming Nederland: “Tij is een knipoog naar het EI (’t ei), zoals vele mensen het vogelobservatorium zijn gaan noemen tijdens de bouw. En dat is niet zo gek ook, want het ontwerp is gebaseerd op het ei van de grote stern. Daarnaast verwijst de naam naar het tij, de periodieke wisseling van de waterstand met eb en vloed, dat wat deltanatuur zo uniek maakt.”
Het vogelobservatorium Tij is gelegen aan de rand van het natuurgebied Scheelhoek in Stellendam. Het is een bijzonder en duurzaam ontwerp van RAU Architecten in samenwerking met Ro&Ad Architecten.
Thomas Rau, directeur- eigenaar RAU Architecten: “Het vogelobservatorium is een volledig remontabel, met lokaal riet afgedekte, houten eivormige constructie. Het voldoet aan alle uitgangspunten voor een duurzaam bouwwerk met circulaire potentie. De natuur zelf heeft de vorm voortgebracht, als meester-architect. Een waar natuurkunstwerk!”
Het vogelobservatorium Tij biedt een fantastisch uitzicht op de deltanatuur van het Haringvliet en haar vogelrijkdom. Er broedt onder andere een kolonie van duizenden grote sterns op de eilandjes voor de kust van Scheelhoek. Naast de steun van de Nationale Postcode Loterij is de ontwikkeling van het vogelobservatorium mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en BPD Cultuurfonds.
Het vogelobservatorium Tij is één van de iconen van het Droomfondsproject Haringvliet. Sinds begin 2015 slaan zes natuurorganisaties met steun van de Nationale Postcode Loterij en een groeiend aantal partners in de regio de handen ineen voor het Haringvliet: ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds. Aanleiding is het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen waarmee er weer een verbinding ontstaat tussen zee en rivier.
Met de opening van het vogelobservatorium ronden de natuurorganisaties het Droomfondsproject Haringvliet af. Met de bijdrage van 13,5 miljoen uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij, die de natuurorganisaties in samenwerking met de regio hebben weten te verdubbelen, zijn belangrijke stappen gezet voor het Haringvliet. Niet alleen de natuur heeft een flinke impuls gekregen. Ook zijn er mooie voorzieningen aangelegd om mensen van die natuur te laten genieten, bewoners een fijnere leefomgeving te bieden en de lokale economie te stimuleren.
Tij is een knipoog naar het EI (’t ei), zoals vele mensen het vogelobservatorium zijn gaan noemen tijdens de bouw.
Dit betekent niet dat de samenwerkende natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming, nu ‘klaar’ zijn met het Haringvliet. We blijven ook na de droomfondsperiode de krachten bundelen voor een dynamische delta. Er zijn nog veel kansen voor het verder herstellen van de dynamiek in en om het Haringvliet. In de afgelopen jaren hebben we samen met de partners in de regio daarvoor de basis kunnen leggen.
Om Tij te bezoeken, is er een wandelroute aangelegd vanaf de parkeerplaats bij de Jachthaven Marina in Stellendam (Deltahaven 61, Stellendam). Je bereikt het vogelobservatorium via een tunnel waar je in het seizoen oeverzwaluwen kunt horen. In de wand van de tunnel zijn nesten gemaakt voor de oeverzwaluw.
Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.
Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop.