Navigatie overslaan
Veldleeuwerik / Jelle de Jong Alle berichten

Natuurbraak een veelbelovende maatregel voor de veldleeuwerik

Geplaatst op 25 maart 2025

Medio jaren zeventig van de vorige eeuw was de veldleeuwerik een van de talrijkste broedvogels van Nederland. De meeste veldleeuweriken broedden destijds in grasland, waaruit ze door frequent maaien grotendeels verdwenen zijn. Tegenwoordig staat de veldleeuwerik te boek als akkervogel. Het grootste knelpunt voor in akkerbouwgebieden broedende leeuweriken is het ontbreken van geschikte en veilige nestplekken. Om hierin te voorzien , startten Vogelbescherming Nederland en Bauke Koole Onderzoek Ecologie Educatie in samenwerking met drie agrarische collectieven een pilot ‘Natuurbraak’.

Vanouds is 'braaklegging' (Eng: set aside, fallow) een praktijk die goed is voor een brede selectie van vogelsoorten van het Europese boerenland. Dat is omdat percelen die zijn braakgelegd een extensief beheer kennen (geen bemesting, bestrijdingsmiddelen, grondbewerking en maaiactiviteiten) en een heterogene vegetatiestructuur hebben. Dit sluit aan bij de behoeften van verschillende akkervogels. Braaklegging met het oog op boerenlandvogels werd en wordt in het Nederlandse agrarisch natuurbeheer nog maar weinig toegepast.

Veldleeuwerik / Peter van de Beek Fotogalerij Vogelbescherming Veldleeuwerik / Peter van de Beek Fotogalerij Vogelbescherming

Geschikte en veilige gewassen

Voor eerste legsels kan de veldleeuwerik nog wel in granen terecht, maar vanaf ongeveer eind mei zijn die granen te hoog en te dicht opgegroeid voor vervolglegsels. Vanaf dan moet de veldleeuwerik dus uit kunnen wijken naar alternatieve gewassen die voor broeden geschikt zijn.

En dan gaat het vaak mis, omdat geschikte gewassen ontbreken of ‘onveilig’ zijn om in te broeden. Tot die laatste categorie behoren onder andere grasland, gras/klaver en luzerne. Dit zijn gewassen waarin veldleeuweriken graag broeden. Wegens maaiactiviteiten in deze gewassen is dit echter niet altijd een veilige keuze.

De vraagstelling in de pilot was daarom of percelen met natuurbraak gedurende het gehele broedseizoen (vanaf eind april tot half juli) zonder onderbreking geschikt én veilig broedhabitat zouden kunnen bieden aan veldleeuweriken. Dit in tegenstelling tot akkerbouwgewassen die voor broedende veldleeuweriken grotendeels ongeschikt zijn (bijvoorbeeld aardappel, ui), alleen maar een deel van het broedseizoen geschikt zijn (denk aan granen, suikerbiet, mais), of onveilig zijn, omdat ze in het broedseizoen gemaaid worden (zoals gras, gras/klaver, luzerne).

Broedactiviteiten

In het kader van de pilot ‘Natuurbraak’ hebben we in het broedseizoen van 2024 elf percelen met een vorm van natuurbraak gevolgd. Er is gekeken naar broedactiviteiten van veldleeuweriken en de ontwikkeling van de vegetatie. De betrokken percelen (grootte 4-8 hectare) lagen voor het grootste deel in een open akkerbouwlandschap in de werkgebieden van de agrarische collectieven BoerenNatuur Midden-Groningen, Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen en Agrarische Natuur Drenthe.

De percelen kenden een uiteenlopende voorgeschiedenis. In zes percelen was in 2023 of eerder een mengsel ingezaaid. Vier percelen betroffen een graanstoppel met spontane vegetatie-ontwikkeling. In één perceel was na een reguliere graanteelt rogge als vanggewas ingezaaid.

Drie natuurbraakpercelen in het vroege voorjaar (april, mei) en aan het begin van de zomer 2024. Mede door de natte voorafgaande najaar en winter was er binnen alle percelen veel variatie in begroeiing . Drie natuurbraakpercelen in het vroege voorjaar (april, mei) en aan het begin van de zomer 2024. Mede door de natte voorafgaande najaar en winter was er binnen alle percelen veel variatie in begroeiing. Drie natuurbraakpercelen in het vroege voorjaar (april, mei) en aan het begin van de zomer 2024. Mede door de natte voorafgaande najaar en winter was er binnen alle percelen veel variatie in begroeiing .

Belangrijkste uitkomsten

De broedactiviteiten van leeuweriken zijn gemonitord. Hieruit bleek dat zes van de elf percelen met natuurbraak gedurende het gehele broedseizoen geschikte broedgelegenheid leken te bieden. Op deze percelen broedden meerdere paren van de veldleeuwerik (Figuur 1). Dit wijst erop dat de vegetatiestructuur in deze percelen het hele broedseizoen geschikt is geweest voor broedende veldleeuweriken. De betreffende natuurbraakpercelen waren vermoedelijk mede aantrekkelijk door de afwisseling van hogere en lagere vegetatie ('heterogeniteit') en goed voedselaanbod. Dit laatste hebben we in deze pilot overigens niet gemeten.

Veldleeuwerikwaarnemingen Figuur 1: Gesommeerde broedcodes van alle veldleeuwerikwaarnemingen (blauwe balken) en het aantal onderscheidende veldleeuwerikwaarnemingen (rode balken) tijdens vijf bezoekrondes (begin april t/m half juli) in elk perceel. Veldleeuwerikwaarnemingen

De natuurbraakpercelen op de lichtere zand- en venige gronden bleken meer leeuweriken te huisvesten dan de percelen op de kleigronden. Een deel van de verklaring hiervoor is dat de percelen op klei in regio’s lagen waar veldleeuweriken minder talrijk voorkomen. Op een perceel op kleigrond met voornamelijk grassen (“grasbraak”) bleek in de loop van het broedseizoen een te hoge en dichte vegetatie te ontstaan. Hierdoor werd deze ongeschikt voor de veldleeuwerik. Een tussentijdse maaibeurt was hier nodig om de vegetatie terug te zetten. In graanstoppels op kleigrond kwam het probleemonkruid duist op. De noodzakelijk geachte bestrijding van dit probleemonkruid bleek niet te combineren met het creëren van een voor veldleeuweriken geschikte vegetatie in die stoppels.

Eén perceel in deze pilot betrof een perceel waarin rogge als vanggewas was ingezaaid na een reguliere graanteelt. In het broedseizoen van 2024 was sprake van een open en ijl rogge-gewas. Het perceel huisvestte weinig leeuweriken, waarschijnlijk vanwege een ongunstige ligging. Het is zeker de moeite waard deze invulling van natuurbraak in veldleeuwerik-rijker gebied nog eens te testen. Ook het ongemoeid laten van met vanggewassen ingezaaide maisstoppels als invulling van tijdelijke natuurbraak zou zeer goed kunnen werken.

Veldleeuwerik / Shutterstock Veldleeuwerik / Shutterstock

Veldleeuwerikfestijn

Het doel van natuurbraak is veldleeuweriken gedurende het hele broedseizoen geschikte broedgelegenheid te bieden. Op grond van de resultaten van deze pilot is volveldse natuurbraak een goede aanvulling op de al langer bestaande agrarisch natuurbeheer maatregelen voor akkervogels in open akkerland, zoals de eveneens volveldse maatregelen ‘vogelakker’ (met luzerne die in het broedseizoen gemaaid wordt) en ‘vogelgraan’ (ruimer gezaaide en insecticidenvrije graanteelt met vooralsnog onbekend effect op veldleeuwerik). Dit kan binnen de bestaande kaders van het ANLb vormgegeven worden. Natuurbraak kan ook als eco-activiteit ‘groene braak’ uitgevoerd worden.

Omdat boeren zich in de eerste plaats als voedselproducenten zien, is braaklegging in landbouwkringen een beladen term. Toch verschilt ‘natuurbraak’ in wezen niet van het veel breder geaccepteerde akkerrandenbeheer, maar dan uitgevoerd als volveldse maatregel. Dit heeft een grote meerwaarde voor soorten als de veldleeuwerik. Verder zijn er ongetwijfeld mogelijkheden om de maatregel ‘natuurbraak’ aantrekkelijker te maken voor boeren. Bijvoorbeeld door deze zodanig in te vullen dat er ook landbouwkundige voordelen aan kleven. Denk aan bevordering van bodemvruchtbaarheid en/of stikstofbinding. Dit vraagt om vervolgexperimenten waarbij verfijndere invullingen van braaklegging nader getest worden. Daarbij is het van belang dat het vergroten van landbouwkundige voordelen niet ten koste gaat van de functionaliteit voor de veldleeuwerik. Dat is uiteraard het bieden van geschikt en veilig broedhabitat gedurende het gehele broedseizoen.

Sommige van de percelen die meedraaiden in de pilot boden in de zomer een waar veldleeuwerikfestijn. We hopen dan ook dat de maatregel ‘natuurbraak’ in de praktijk van het agrarisch natuurbeheer navolging gaat vinden.

De volledige rapportage over de pilot Natuurbraak is opvraagbaar bij Jules Bos.

Mede mogelijk gemaakt door

De pilot Natuurbraak is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw.

Tekst: Jules Bos (Vogelbescherming Nederland) en Bauke Koole (Bauke Koole Onderzoek Ecologie Educatie).

Foto’s: Bauke Koole.

Alles over akkervogels

Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over akkervogels.

Download factsheets

Nieuws over boerenlandvogels

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over weide- en akkervogels en schrijf je in voor onze gratis maandelijkse digitale nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief