Door
Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 15 december 2024
De YouTube-serie ‘Maar Natuuurlijk’ is voor iedereen, maar spreekt kinderen en jongeren erg aan. Sociale media en online communicatie is - naast educatie op scholen - volgens Raïsha dé manier om Gen Z (1997-2012) en Alpha (2013-nu) te betrekken bij natuur en de bescherming ervan.
“Met kids denk ik echt dat educatie op scholen het beste werkt. Kleine lespakketten waarin je oproept om naar buiten te gaan en soorten leert. Dan móet het, maar het is veel leuker dan rekenen of taal en zo leren ze ziek veel. Dat nemen ze mee naar huis om aan hun ouders te vertellen. Dat maakt indruk en blijft hangen. En lekker een aflevering van ‘Maar Natuuurlijk’ kijken in de klas.”
“Maak jongeren bewust van hoe ze met de natuur en het milieu omgaan, maar maak het léuk. Met kids moet het lekker tastbaar zijn. Ik ben 24 en heb een zusje van 12, dus zij is Generation Alpha. Dat is weer een heel nieuwe generatie en daar moeten we de middelen op aanpassen. Ze kijkt naar sociale media, TikTok, eigenlijk alles online. Filmpjes werken voor deze leeftijd gewoon heel goed.”
In ’Maar Natuurlijk, de jongste natuurserie van Nederland’, ontdekt Raïsha Zeegelaar samen met jou de Nederlandse natuur. Om de donderdag is er een nieuwe upload. Abonneer je via www.youtube.com/@MaarNatuuurlijk
“Wat ik hoop dat blijft hangen is de informatie over de soorten die in je buurt leven. Dat je die eens ziet en herkent en er bewust mee omgaat, want je kan ze helpen. Insecten, egels, vogels. Ik hoop ook echt jongeren naar buiten te krijgen. Ga gewoon lekker een keer de natuur in om te zien wat je tegenkomt, met van die apps waarmee je planten en dieren kan scannen (tip: de gratis app ObsIdentify). Dan kom je ziek veel informatie tegen. Wij zijn altijd buiten met de opnames en het is toch gaaf als ik een paarse paddenstoel tegenkom, om hem dan te scannen en te weten wat het is?”
“Ik kijk sinds ik de serie maak zelf ook bewuster om me heen. Ik was laatst op het strand met mijn vriendinnen, toen er een vogel op onze parasol kwam zitten en ze riepen allemaal, o my god, een kraai! Ik zei, dat is geen kraai, dat is een kauw. En iedereen, wat? Waarom weet jij dit? Ik vind het leuk om wat ik leer ook aan anderen te vertellen. Ik hoop dat mijn kijkers dat ook doen.”
“We wilden gewoon eens naar buiten gaan om te kijken wat er allemaal te vinden is. Dat vond ik zó leuk. Iedere opname is voor mij een feestje en ik sta elke keer met mijn mond open van verbazing. Een aflevering gaat over wilde flamingo’s in Nederland. Ik wist totaal niet dat die er waren. We kwamen bij het Grevelingenmeer en ja hoor, daar stonden ze samen te overwinteren. Als ík dit niet weet, weten veel andere mensen het ook niet, dat is gaaf om te delen toch?”
“Ik vond de aflevering over hoeveel kilometers trekvogels afleggen fascinerend, want sommige zijn echt superklein. Maar, ik ben nog wat minder van de vogels. Ik word in het diepe gegooid met veel dieren, dat is juist het leuke van de serie. Ik vind die kleine huismusjes wel lief en de halsbandparkieten, want die zie ik in Amsterdam waar ik woon.”
Een basic one: ruim je rommel op en spreek je vrienden erop aan! Ik ben sowieso heel milieubewust en troep op de grond gooien, dat is een no-go. Ik heb vrienden die roken en dan hun peukje weggooien. Ik vind het níet kunnen, want daar kunnen dieren in stikken. Het voelt als iets heel kleins, maar de gevolgen zijn intens. Begin daar dus maar mee: geen afval in de natuur.”
Vogels Junior gaat over beesten, buiten en beschermen en is speciaal bedoeld voor jou! Je vindt er de mooiste foto’s, posters, gekke weetjes en nuttige informatie over dieren en het beschermen van natuur.
Vogels kijken doe je ook met je oren! Vogelbescherming heeft een paar mooie podcastseries gemaakt. Luister bijvoorbeeld naar Uitgevogeld, Dwaalgasten of Van glas tot gras.