Geplaatst op 28 mei 2020
De Terschellinger Polder: een begrip waar weidevogelliefhebbers en boerenlandvogelboeren met bewondering over praten. Een van die boeren op Terschelling is Egbert Zorgdrager, een biologisch melkveehouder in het hart van de polder. Op zijn bedrijf spelen weidevogels een prominente rol en krijgt de natuur er volop de ruimte.
Waar 20% zwaar beheer - maatregelen als uitgesteld maaien en plas-dras - als het maximaal haalbare wordt gezien voor een normaal boerenbedrijf, gaat Egbert een flinke stap verder. Bijna de helft van zijn land wordt later in het seizoen gemaaid, waardoor de vogels de gelegenheid krijgen om hun broedcyclus te voltooien.
En tóch heeft hij een gezond boerenbedrijf, ook economisch! De bedrijfsvoering is aangepast op het principe 'eerst de vogels, dan de koeien'. De veestapel is zo samengesteld dat het past bij een weidevogelbedrijf, met koeienrassen als Holstein, Fleckvieh, Noors Roodbont en Brown Swiss. De mix van de 4 koeienrassen zorgt ervoor dat ze het structuurrijke, minder intensief-eiwitrijke gras goed kunnen verteren. Dus geen maximale productie, maar wel een hoge kwaliteit. In combinatie met inkomsten voor het weidevogelbeheer levert dat toch een belegde boterham op.
Lange tijd was Zorgdrager de enige die zijn melk leverde aan de kaasfabriek op het eiland. Inmiddels leveren alle melkveehouders een deel van hun melk aan deze fabriek. Lokaal voedsel produceren en consumeren, korte ketens en niet afhankelijk zijn van de wereldmarkt. Dat is de meerwaarde die de boeren op het eiland met elkaar willen bereiken.
Daarnaast is Egbert ook mede-oprichter van het Netwerk Boerenlandvogelboeren van Vogelbescherming Nederland. Deze boeren zijn de koplopers als het gaat om het inpassen van weidevogelbeheer binnen het boerenbedrijf. Dit netwerk bestaat uit ruim 70 boerenbedrijven, waarbij je Egbert gerust als koploper van de koplopers kunt beschouwen.
Als blijk van waardering voor alle inspanningen die Egbert Zorgdrager levert om de weidevogels een toekomst te geven reikt Vogelbescherming Nederland vandaag de Gouden Grutto Award aan hem uit.
Er is helaas bijna geen geschikt leefgebied meer voor typische boerenlandvogels zoals de grutto, kievit of patrijs. Vogelbescherming is vastberaden om te investeren in de volle rijkdom van het Nederlandse landschap. Vol drassige, bloemrijke weides
en natuurrijke akkers.
Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over weidevogels.