Geplaatst op 17 september 2014
Een bewogen video is nog erger om naar te kijken dan een bewogen foto! Film vanaf een stevig statief, of steun de camera in elk geval op een stabiele ondergrond. Een paaltje langs een weiland, een boom, wat er maar beschikbaar is. Zelfs als je een camera of lens met beeldstabilisatie gebruikt, kan die pas optimaal z'n werk doen als je zo min mogelijk trillingen veroorzaakt.
Er is natuurlijk niets mis met flink inzoomen op je onderwerp, maar blijf niet steeds in- en uitzoomen. Dat ziet er erg amateuristisch uit.
Probeer met de video een verhaal te vertellen. Met een kop en een staart. Film bijvoorbeeld niet alleen de vogel, maar ook z’n leefgebied. Film bijzonder gedrag, of misstanden zoals verstoring, jacht of wat dan ook. Dat zijn voor Vogelbescherming soms heel bruikbare clips, die we dan ook graag ontvangen! Via info@vogelbescherming.nl.
Op sommige camera’s kun je instellen hoeveel beeldjes (frames) per seconde worden vastgelegd. Standaard is dat 25 fps, maar soms is meer ook mogelijk. Het effect daarvan zie je niet zomaar. Maar soms is het wel handig; een opname met 50 fps kan namelijk vertraagd naar 25 fps worden weergegen. De beweging wordt met de helft van de originele snelheid weergegeven. Een video op 100 fps kan dus vier keer vertraagd worden. Bij snel bewegende onderwerpen levert dat heel mooie beelden op. Details in beweging en gedrag die je normaal niet ziet worden dan zichtbaar. Let wel op, want veel camera’s kunnen niet op volledige beeldkwaliteit filmen met meer dan 25 frames per seconde. Het toepassen hiervan is dus wel een beetje voor gevorderden.
Video moet je monteren om er iets van te maken dat ook voor anderen interessant is. Veel mensen vinden dat een lastige stap, waar ingewikkelde software voor nodig is. Maar zo ingewikkeld hoeft het allemaal niet te zijn. Windows Movie Maker (voor pc-gebruikers) en iMovie (voor Mac) zijn in een paar uurtjes prima onder de knie te krijgen. Er zijn op YouTube bovendien honderden instructievideo’s te vinden met handige montagetips.
Wie niet zelf wil filmen maar gewoon wat prachtige vogelclips wil bekijken, kan terecht op www.natuurbeelden.nl. Het videoarchief van Vogelbescherming is in deze collectie terug te vinden, samen met prachtig beeld van de beste natuurfilmers van Nederland.