Door
Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 16 oktober 2018
De buxus is een geliefde tuinsoort, omdat hij zich gemakkelijk in allerlei vormen laat snoeien: klein hegje, grote haag, kegel, bol of kip. Nu de buxusrups om zich heen heeft gevreten, vallen al die voortuinen met dode, gele buxusvormen behoorlijk op.
Een dode buxus is balen: extra werk om de tuin weer netjes te krijgen. Maar, het biedt ook perspectief. Want aan de buxus hebben insecten en vogels eigenlijk weinig. In vol ornaat een mooi tuinelement, maar voor een natuurlijke tuin de dood in de pot. Vervang hem daarom door een soort waarin vogels voedsel en beschutting vinden. De herfst is het beste seizoen om dat te doen. Let wel: vóór het begint met vriezen. Hieronder vier primadeluxe buxus-alternatieven.
Taxus (of venijnboom) is giftig voor mensen, maar merels, spreeuwen en pestvogels houden van de rode bessen. Ze hebben geen last van het gif, omdat ze niet kauwen. Het giftige zaadje in de bes, wordt dus onbeschadigd weer uitgepoept.
Vervang zo’n laag, klein buxushegje dat vaak om bloemperken staat, door taxus. Hij laat zich net zo makkelijk snoeien in kleine, strakke vormen, groeit overal en niet te hard, dus u heeft er weinig werk aan.
Tip voor een ligusterhaag: laat ieder jaar een metertje haag uitgroeien en in bloei komen. De witte, geurende bloemen zijn een feest voor massa’s bijen, vlinders en andere insecten. Ideaal voor de insectenetende vogels. Het volgende jaar snoeit u dat stuk terug en laat weer een ander metertje met rust.
Vervang ook de - ooit mooie - buxusolifant gerust voor liguster, want hij laat zich prima in gekke vormen snoeien. Door het formaat van het blad zijn vooral grotere vormen geschikt.
Roodborstjes mogen graag zo nu en dan een hulstbesje pikken. Hulst zelf staat met zijn rode bessen en donkergroene bladeren al zo prachtig in de wintertuin, maar dat roodborstje maakt het helemaal af. Hulst stelt nauwelijks eisen en is goed te snoeien in een mooie bol- of kegelvorm. In het voorjaar, als de hulst bloeit, zijn de bijen en zweefvliegen enthousiast.
Misschien niet uw eerste gedachte, maar overweeg eens om een dode buxusstruik op een zonnig plekje te vervangen voor een bessenstruik. Bijvoorbeeld een aalbes, zwarte bes, kruisbes of framboos. Dat geeft de tuin een heel ander karakter; natuurlijk en gezellig. Daarbij: fruit uit eigen tuin is het toppunt van genieten op zondagochtend. Tenminste, als de vogels wat voor u overlaten.
In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.
Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.