Het Meldpunt natuurverstoring is bedoeld voor mensen die onrechtmatigheden of verdachte situaties in het buitengebied zien en dit willen melden. Hierbij valt te denken aan afvaldumpingen, vernielingen, stroperij, faunavergiftiging, illegale houtkap etc.
Natuurverstoring.nl registreert landelijk alle meldingen en zorgt voor adequate doorgeleiding naar de juiste persoon of organisatie ter opvolging. Dit kan een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) of een politiefunctionaris zijn.
Voor acute situaties kan de plaatselijke/ regionale politie gebeld worden. Dat geldt in het bijzonder bij een vermoeden van vergiftigingen van vogels/dieren i.v.m. gevaar voor de volksgezondheid. Dit kan via het landelijke servicenummer: 0900 – 8844. Vraag naar het Regionale Milieuteam.
Meldingen van verdachte situaties bij huisdieren, vee e.d. kunnen worden gedaan bij 144 (‘red een dier’).
Sinds 1 januari 2024 is de Wet natuurbescherming vervangen door de Omgevingswet. Wat betekent dit voor de bescherming van vogels en hun leefgebieden?
In Vogels en de wet vinden de lezers een actueel overzicht van de geldende regels voor de bescherming van wilde vogels en hun leefgebieden. Daarnaast biedt het boek praktische informatie over wat te doen wanneer de buurman vindt dat jij de overhangende takken van jouw boom toch écht boven zijn tuin moet weghalen, terwijl daar een houtduif zit te broeden.
Dit naslagwerk is onder andere bedoeld voor particulieren en Vogelwerkgroepen om te helpen om hun weg te vinden in het recht.
Vogels en de wet wordt uitgegeven door KNNV Uitgeverij en kost € 27,95. Te koop via je eigen boekhandel, onze winkel in Zeist en via knnvuitgeverij.nl. (Leden van Vogelbescherming krijgen 10% korting, uitsluitend in onze Winkel in Zeist.)
Lees deze en veel meer vragen over vogels en de wet, bijvoorbeeld over jacht en schadebestrijding, vogels in gevangenschap en vogels in het broedseizoen.
Onder de bescherming van de Omgevingswet vallen alle vogels die van nature in het wild voorkomen op het grondgebied van de Europese Unie.