Ook vogels houden van een veelzijdig menu. Voer bijvoorbeeld zaden, pinda’s en vetbollen, maar ook rozijnen en appels. Geef geen vloeibare olie, margarine en zoute producten. Voer geen melk. Elke soort heeft lievelingseten. Van een aantal bekende soorten hebben we dat op een rij gezet.
Zorg dat het strooivoer niet te lang blijft liggen. Het kan bederven of ongedierte aantrekken. Gekookt voedsel (zonder zout!) kan ook snel bederven. Hang vetbollen niet in de volle zon.
Mezen hangen graag aan een vetbol, vinken en merels scharrelen liever op de grond. Strooi daarom voer op de grond en voedertafel, maar hang bijvoorbeeld ook een voedersilo en vetbollen op. Voor schuwe vogels, zoals heggenmus en de winterkoning strooi je wat voer onder struiken.
Als je in de winter op de grond strooit, maak dan een stukje grond eerst sneeuwvrij.
In onze webwinkel kun je inspiratie opdoen over hoe je de tuinvogels kunt helpen met voer, voedersilo’s en -tafels en waterbakken. Je helpt er de vogels in jouw tuin mee, en met je aankoop bij Vogelbescherming draag je ook bij aan de bescherming van vogels in Nederland en daarbuiten.
Zet een platte, brede schaal neer waar vogels kunnen drinken en badderen. Houd deze elke dag schoon.
Geef in de winter vergruisde ijssplinters als er geen sneeuw ligt om op te pikken. Bied geen warm water aan. Vocht is in de winter niet zo’n probleem voor vogels. Ze nemen gewoon een hapje sneeuw of rijp.
Wil je kraaien en meeuwen weghouden? Dat kan met een stuk gaas of een speciale korf over het voedsel. In onze webshop zie je verschillende mogelijkheden.
Tuinvogels kunnen het hele jaar bijgevoerd worden. Vogelbescherming heeft zadenmixen voor alle soorten voedersystemen en een uitgebreid assortiment vogelpindakaas, vetbollen, vetblokken, pindacakes en meer.
De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe je tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er van alles mogelijk.